Відповідна петиція опублікована на сайті Кабміну.

«Костел святого Миколая в Києві — єдина неоготична споруда столиці, творіння відомого архітектора Городецького. У радянські часи храм у католиків відібрали більшовики, а за незалежної України його так і не повернули власникам — релігійній громаді», — йдеться в тексті петиції.

Авторка Людмила Филипович наголошує, що стан будівлі погіршується, особливо після пожежі 2021 року.

Для відновлення пам’ятки архітектури релігійна організація Римо-католицької церкви та Міністерство культури у 2021-му уклали Меморандум, у якому домовилися, що Мінкульт «сприятиме передачі» костелу в постійне користування релігійної громади після завершення протиаварійних робіт, але не пізніше 1 червня 2022 року.

Однак умови Меморандуму не були дотримані, а строк дії Меморандуму сплив 5 листопада 2023 року.

Окрім того, ще у вересні 2020 року Кабмін дав розпорядження Мінкульту передати в постійне безоплатне користування релігійній організації РКЦ будівлю костелу Святого Миколая. Однак і умови розпорядження не були виконані.

Читайте також: У столиці віряни римо-католицького костелу Святого Миколая вимагали від МКІП повернути його парафії

Тому підписанти петиції просять забезпечити неухильне виконання розпорядження Кабінету Міністрів та передати костел Римо-католицькій церкві.

Більше про костел Святого Миколая

Споруда розташована в Києві, на вулиці Великій Васильківській, 75. Наразі костел перебуває під управлінням Міністерства культури.

У вересні 2021 року в костелі сталася пожежа: за висновками ДСНС, причиною займання стала несправна електропроводка, яку балансоутримувач, тобто Національний будинок органної та камерної музики мав замінити щонайменше 10 років тому. Зокрема, повністю згорів орган.

Раніше повідомлялось: У костелі Святого Миколая, який планують передати громаді, зберігатимуться мощі Івана Павла ІІ.