Вони вимагали, аби Мінкульт виконав свої зобов'язання, прописані у відповідному меморандумі, і передав костел Святого Миколая у постійне користування парафії.

Про це повідомляє Суспільне.

Як нам розповів настоятель храму Святого Миколая у Києві Павло Вишковський, учора, 5 листопада, сплив термін дії меморандуму, який два роки тому підписали римо-католицька парафія і Мінкульт. Цей документ передбачав, що МКІП не пізніше червня 2022 року мав передати релігійній громаді Римо-католицької церкви костел Святого Миколая. Утім відомство своїх зобов'язань досі не виконало, сказав Павло Вишковський.

"Була обіцянка, що костел поверуть. Це були і розпорядження президентів, зокрема, і Володимира Зеленського. Адже сам меморандум юридично був базований саме на розпорядження президента. На жаль, цього не видно"

За його словами, на сайті Кабінету міністрів зареєстрували петицію про передачу костелу Святого Миколая релігійній громаді Римо-католицької церкви. Станом на 6 листопада зібрали понад 7 380 із 25 тисяч необхідних підписів.

Сама будівля костелу вже давно в аварійному стані. Суттєво погіршила ситуацію пожежа, яка сталася у вересні 2021 року, коли загорівся орган. Аби привернути до цього увагу, учасники акції поклали біля будівлі Мінкульту каміння, яке падає зі стін костелу.

"Якщо його передадуть (у постійне користування Римо-католицької парафії — ред.), то можна робити ремонт, відновлювати і шукати якихось спонсорів для цього. Тоді парафія має права на відновлення і якусь роботу. Він в жахливому стані. Крім того, що він і так руйнується сам по собі, там багато проблем після пожежі з вологою, з грибком. Людям дуже важко працювати"

Також учасники акції вимагали виготовити акт технічного стану пам'ятки, опис культурних цінностей, паспорту пам'ятки, планів приміщення та переліку майна, яке переходить у постійне користування парафії.

"Будинок органної та камерної музики — це балансоутримувач. Вони мали замінити електропроводку ще 15 років тому. Отже ще до пожежі храм був в не найкращому стані, попри те, що з держбюджету виділялися немалі кошти на утримання храму. А після пожежі він в ще гіршому стані. Були проведені деякі протиаварійні роботи, косметичні загалом. Проводились лише косметичні роботи. Це — пофарбувати стіну, а не розв'язати проблему грибка, який є під нею"

За його словами, музиканти Національного будинку органної і камерної музики вже кілька років не дають концертів у костелі.

"Самі музиканти пішли від початку війни, вони евакуювалися і ніколи до нас не поверталися і навіть не претендували на цю будівлю. Зараз їм виділили частину Жовтневого палацу (Міжнародний центр культури та мистецтв профспілок України — ред). Хоча це дуже сумно бачити у відповіді Мінкульту, що не можуть передати костел, тому, що ще не розв'язано проблему переселення Національного будинку органної і камерної музики. Вони вже переселилися давно, вже давно відбуваються концерти на інших майданчиках. Цієї проблеми і цього питання не існує"

Читайте також: У Києві досі не розпочали реставрацію костелу Святого Миколая, який палав 2 роки тому

Популярні новини зараз

Києво-Могилянська академія знову не пустила інспекторів на будмайданчик і отримала штраф

У столиці показали автоматизований магазин без людей

Вбитий у київському фунікулері хлопець був учнем 10-го класу та займався футболом

Прикриваючи собою побратимів — на Луганщині героїчно загинув військовий з Броварів

Показати ще