Наразі подібна двокімнатна квартира коштує понад 200 тисяч доларів США, пише "Слідство Інфо".

Журналісти видання отримали доступ до договорів, які засвідчують той факт, що ректор КНУ оформив нерухомість на себе.

В угоді, укладеній восени 2020 року, йдеться, що Володимир Бугров придбав облігації, які після завершення будівництва житлового комплексу можна було обміняти на квадратні метри.

На той час він був проректором з науково-педагогічної роботи вишу. І в декларації, і в документах, які отримала редакція "Слідства Інфо", йдеться про 7444 облігації вартістю 231 гривня кожна, що загалом становить 1,7 мільйона гривень. Ця сума відповідає номінальній вартості облігацій.

Однак розслідувачі стверджують, що Бугров фактично сплатив за облігації значно більшу суму – його витрати сягнули майже 3,5 мільйона гривень, що, за курсом 2020 року, еквівалентно близько 124 тисячам доларів США.

"За умовами договору, майже всю цю суму Бугров мав сплатити у дев'ятиденний термін. У коментарі журналісту "Слідства. Інфо" ректор підтвердив, що вніс кошти на рахунок вчасно", – пишуть у виданні.

Журналісти намагалися з’ясувати, де Бугров взяв гроші на таке житло. Аналіз декларацій засвідчив, що у ректора не було коштів на придбання квартири. Протягом 2020 року його сім’я заробила 1,3 мільйона гривень.

Під час зустрічі ректор не зміг пояснити журналістові походження коштів, а згодом і зовсім відмовився відповідати на питання, заявивши, що той втручається в його особисте життя.

Журналіст «Слідства.Інфо» зустрівся з Володимиром Бугровим, щоб дізнатися, звідки той взяв 3,5 мільйони на придбання квартири. Спочатку ректор не міг пригадати, скільки сплатив за квартиру, тож журналіст показав йому копію інвестиційного договору.

Журналіст: Ви зобов’язалися за цим договором до 13 листопада 2020 року сплатити 122 тисячі доларів. Звідки у Вас на той момент було 3,5 мільйона гривень?

Популярні новини зараз

ДТЕК відновив електропостачання споживачів Святошинського району в Києві

Міст-хвиля, що будується на Оболоні майже готовий — тепер його іменують "по-новому" та готові відкрити

На Київщині в сел. Лісники парафія долучилась до ПЦУ

Зеленський привітав журналістів

Показати ще

Володимир Бугров: У моїх деклараціях відзначені всі доходи, які я мав за весь час роботи, і ми відкладали ці гроші, щоб інвестувати в будівництво.

Журналіст: У Вас заощаджень не стало менше, якщо порівнювати 2019 та 2020 роки, а вони тільки збільшилися.

Володимир Бугров: У декларації за цей рік буде менше вказано.

Журналіст: За який рік?

Володимир Бугров: За 2023-й.

Журналіст: Це договір від 5 листопада 2020 року, ви задекларували право власності на 7444 облігації. За цим договором строк оплати облігацій до 13 листопада 2020-го. Звідки 3,5 мільйони у 2020 році?

Володимир Бугров: Я ж не з 2020 року їх заробляв. Я їх заробляв до того.

Журналіст: Тобто ви витратили свої заощадження?

Володимир Бугров: Так.

Журналіст: Якщо порівнювати ваші заощадження за 2019 і 2020 роки, то у вас заощаджень стало тільки більше.

Володимир Бугров: Доходи у мене ж були.

Журналіст: Тобто у вас були ці гроші, 3,5 мільйони, просто ви не відобразили їх у декларації?

Володимир Бугров: Я все відображав у декларації, не треба маніпулювати.

На подальші запитання Бугров відповідати відмовився заявивши, що вбачає у запитаннях журналіста втручання у його особисте життя. Крім того, Бугров не задекларував своє право на об’єкт незавершеного будівництва: він вказав лише наявні цінні папери, але не зазначив суми, яку витратив на квартиру. Юрист Центру протидії корупції Вадим Валько називає це ознакою корупційного правопорушення.

“Є роз’яснення Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК), де йдеться, що якщо суб’єкт декларування набув у власність цінні папери на об’єкт незавершеного будівництва, то треба вказувати як сам об’єкт, так і цінні папери”

Він зауважує, що потенційно йдеться про порушення частини 1 статті 366–2 Кримінального кодексу України (декларування недостовірної інформації). Покарання у межах цієї статті передбачає штраф або позбавлення волі терміном до двох років.

Загалом ректор Київського національного університету Володимир Бугров не вперше потрапляє у скандали.

Раніше повідомлялось: Ректора КНУ Бугрова вимагають звільнити — скандальні закупівлі урвали терпець, створено петицію