Експозиція складається з понад 100 тис. свідчень українців про російську агресію, які збирав фонд Ріната Ахметова з 2014 року, та артінсталяції від творців GOGOLFEST.

Про це пише Укрінформ.

Складовими виставки також стали саундінсталяція з об’ємним п’ятиканальним звуком, вірші Василя Стуса, відеоряд з компіляції документальних кадрів, анімації, відеоарту й артефакти російсько-української війни, що збирали з 2014 року.

Фото 1 из 10.
Фото 2 из 10.
Фото 3 из 10.
Фото 4 из 10.
Фото 5 из 10.
Фото 6 из 10.
Фото 7 из 10.
Фото 8 из 10.
Фото 9 из 10.
Фото 10 из 10.

За словами організаторів, мета виставки - розказати світу про зло, якого завдає Україні агресія Росії. Відвідувачі виставки будуть не лише спостерігачами, а й її активними учасниками.

Членкиня Наглядової ради фонду Ріната Ахметова Наталя Ємченко наголосила, що експозиція розкриває глибину “живих” історій українців про війну.

“Музей "Голоси Мирних" починає своє фізичне існування. Ми відкриваємо цей мультимедійний простір у партнерстві з одним з кращих історичних музеїв України — Музеєм історії міста Києва. Відео, аудіо та фізичні артоб’єкти створюватимуть єдиний простір, щоб розкрити, з одного боку, трагедію війни, а з іншого — силу та гідність людей, які вистояли попри жахіття. Виставка буде розвиватися у взаємодії з аудиторією, набуватиме нових сенсів та вимірів як надійне джерело правди про цю війну”, — сказала Ємченко.

Вона наголосила, що Музей «Голоси Мирних» збирає, зберігає та ділиться історіями мирних мешканців України, які постраждали від війни з 2014 року, а 100 тисяч історій — це жива історія країни з перших вуст, цінна складова національної пам’яті, важливе джерело даних для встановлення справедливості.

Генеральна директорка Музею історії міста Києва Діана Попова зазначила, що проєкт показує трагедію у історіях людей, які безпосередньо зіштовхнулись з війною.

“Напередодні другої річниці повномасштабного вторгнення Росії в Україну, коли біль аж ніяк не вщухає, а рани людських доль і досі кровоточать, саме „Голоси Мирних“ є найбільшим у світі архівом усних історій мирних жителів, які постраждали внаслідок жорстокої війни, що розв’язала Росія в Україні ще 2014 року на сході країни. І цією виставкою ми прагнемо надати голос українським героям, аби жоден злочин проти людяності не був забутий, а гнів переродився у нашу силу, заради перемоги і гідного майбутнього для України”, — наголосила Попова.

Для широкого кола відвідувачів виставка працюватиме з 23 лютого до середини квітня 2024 року. Вхід - безоплатний.

Як повідомляв Укрінформ, восени минулого року Київський національний університет ім.Тараса Шевченка та Університет ім. Марії Кюрі-Склодовської в Любліні з ініціативи Музею "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова провели Першу міжнародну школу комунікацій “Як збирати історії про війну”. Одним із партнерів заходу був Укрінформ.

Популярні новини зараз

У Києві засуджено екс-тренера, який змусив двох неповнолітніх дівчат оголюватись та займатись проституцією

У столиці показали автоматизований магазин без людей

Поліція, прокуратура, омбудсмен та в.о. директора відреагували на історію з побиттям 13-річного підлітка у школі Києва

Колишня "Арка дружби народів" у Києві більше не є памʼяткою — наказ МКІП

Показати ще

Серед доповідачів Школи комунікацій була заступниця директора Українського національного інформаційного агентства “Укрінформ” Марина Сингаївська. Вона презентувала слухачам проєкт агентства з усної історії та фіксації подій російсько-української війни “Збірка “Рік великої війни очима Укрінформу”.

Раніше повідомлялось: У Києві відкриється виставка з речами героїв Небесної Сотні й унікальними артефактами Революції Гідності