Під стінами Київської міської державної адміністрації в суботу, 17 лютого, влаштували чергову акцію на підтримку фінансування військових Збройних Сил. Учасники мітингу вимагають від столичної влади спрямувати більше коштів на армію, замість витрачати бюджет на інфраструктурні проєкти під час війни.

У багатьох мітингувальників картонні таблички з вимогою "Гроші на ЗСУ". Люди, що зібралися біля входу до будівлі КМДА, вигукують гасло: "Бруківка не стріляє!".

"Мета акції — незмінна. Упродовж 18 акцій ми вимагаємо виділяти більше грошей з бюджету міста Києва на підтримку Збройних сил України"

За його словами, в учасників заходу є 3 ключові вимоги. "20% коштів з бюджету Києва мають виділятися на підтримку військових", — вважає Мирослав Гаврищук. Також, на думку мітингувальників, пріоритетом для міста на 2024-2025 роки має стати інклюзія — створення рівних можливостей для людей з інвалідністю, зокрема, облаштування доступного громадського простору.

Третя вимога — обладнати сучасної технікою реабілітаційні центри, де проходять лікування й відновлення захисники. Ці вимоги були сформовані після консультацій із представниками військових частин, пояснює чоловік.

Організатор акції Гроші на ЗСУ Мирослав Гаврищук, Київ, 17 лютого 2024 р.

Організатори мітингу, за словами Гаврищука, регулярно мають діалог зі столичною владою. Здебільшого, спілкування відбувалося через соцмережі, іноді протестувальники зустрічалися з чиновниками особисто. На таких зустрічах детальніше роз'яснювали вимоги мітингувальників.

"Головне це — не кричати щось і вимагати, а обґрунтувати, що потрібно і чому це потрібно", — каже організатор акції "Гроші на ЗСУ".

Він додав, що у відповідь на петицію громадськості депутати Київради зареєстрували проєкт рішення щодо перерозподілу бюджетних коштів з міської цільової програми на підтримку захисників. Ініціатори протестів сподіваються на ухвалення цього рішення.

На плаках учасників є написи: "Мені потрібен живий тато, а не бруківка", "Дрони заради перемоги", "Місту і війську — інклюзія і озброєння", "Чим більше парків ви зробите, тим менше людей їх побачать", "Батальйон "Бруківка", коли в Авдіївку?", "Нахіба мені нові мости, якщо по них поїдуть російські танки" тощо.

Популярні новини зараз

У столиці показали автоматизований магазин без людей

Столичні першокласники не розуміють 40% почутого на уроках — дослідження «Спільномова»

Начальника Солом'янського РТЦК перевели до бойового підрозділу через скандал з повісткою для журналіста "Слідство.Інфо"

У ТЦК підтвердили, що вони разом з поліцією отримали наказ перевіряти чоловіків на блокпостах Київщини

Показати ще

Учасники акції також скандували: "Виділив, засвоїв, відзвітував". Так вони вимагають від міської влади звіту за витрачені бюджетні кошти.

"Ми вимагаємо також прозорості міської цільової програми "Захисник Києва", — розповів представник ініціативної групи "Гроші на ЗСУ" Іван Гаврюш.

За його словами, ініціатори зі своїми вимогами звертаються до КМДА і депутатів Київради загалом, а не до якихось конкретних особистостей. "Не важливо від кого саме прийде потрібне рішення", — каже він.

Іван Гаврюш вважає, що в учасників мітингів на підтримку армії є досягнення. За його словами, після початку регулярних акцій "Гроші на ЗСУ" з вересня до грудня минулого року з бюджету Києва додатково були виділені 4 мільярди гривень на потреби військових, а до вересня був 1 мільярд грн.

"Ми вважаємо, що це напряму пов'язано з проведенням наших акцій", — сказав представник ініціативної групи.

Раніше Хрещатик писав: Гроші на ЗСУ — під КМДА відбулася суботня акція на підтримку армії та військових