Весною 2023 року команда школярів з Київщини взяли участь у програмі громадянської освіти UActive, у межах якої написали проєкт та отримали грант для його реалізації. Проєкт має декілька напрямів: переробка пластику, допомога військовим та викладання STEM-уроків для учнів, а також ремонт приміщення. Видання dev.ua поспілкувалися з лідером команди, який розповів про реалізацію їхнього проєкту.

За грантові кошти в розмірі $5000 (понад 185 тис. грн) школярі придбали машини для переробки та пресу пластика, чотири 3D-принтери та ремонт класу, який перетворили на STEM-лабораторію.

«Наша команда складається з 10 учнів і кожен із нас виконує свою роль. Спочатку у нас був ментор з програми, а також тьютор зі школи. Потім, на початку реалізації, проєкту нам допомагали інші дорослі, наприклад, з пошуком військових для друку деталей. Зараз ми майже самостійні» розповідає лідер команди школярів Кирило Гарнага — учень 10-го класу

3D-друк для військових. І до чого тут пластик?

Улітку 2023 року школярі почали друкувати технічні деталі для військових на 3D-принтері. Першу партію відправили на фронт 7 липня, це були запобіжники на танкові снаряди.

«Перша партія готових виробів була пробною і невеликою. Ми тоді дуже довго друкували, тому що тільки вчилися користуватися принтером. Загалом, починали з хвостовиків для дронів»

За цей час учні надрукували та відправили на фронт понад 7000 різних деталей. Зараз, наприклад, друкують потрібні деталі для FPV-дронів.

«Перші замовлення нам допомагала отримувати „ДрукАрмія“, до якої ми входимо. Зараз у нас є декілька військових бригад, з якими ми співпрацюємо напряму»

Частину сировини для друку закуповують на спеціальному сайті. До речі, гроші на придбання отримують з пластику, який самі переробляють і пресують, а потім продають більшим пунктам переробки. Також зараз учні вчаться переробляти пластикові пляшки на PET-машині, щоб потім отриману сировину використовувати для 3D-друку.

Пластикові пляшки почали збирати у вересні минулого року. За словами Кирила, вже назбирали десь 100 кг.

«Ми не очікували, що громада так активно долучиться до збору пляшок».

Популярні новини зараз

Підозрюваного у вбивстві підлітка на станції фунікулеру, що зараз перебуває у СІЗО, можуть випустити

Планували операцію, однак чоловік відмовившись та вийшовши на вулицю ледь не загинув — що сталось у Києві?

Вбивство підлітка в столичному фунікулері — не відпускали додому, підозрюваний перебуває в СІЗО

У столиці рятують від незаконної забудову історичну місцевість з унікальним ландшафтом - Китаїв

Показати ще

Кошти з продажу переробленого пластику в основному витрачають на 3D-друк, але також на допомогу військовим або на необхідні речі для STEM-уроків.

Про плани

«Ми хочемо масштабувати проєкт. Нашим військовим потрібно набагато разів більше, тому чотирьох принтерів нам вже не достатньо. Тож ми зараз шукаємо можливості докупити ще декілька принтерів» поділився Кирило.

Раніше Хрещатик писав, що школярі Обухівщини зібрали “Коробки добра для ЗСУ”.