За понад місяць створили комісію, яка проводитиме експертизу. А вже за фактом стане зрозумілим, як будуть ремонтувати кожну зі станцій і чи вплине метро не лише на безпеку в підземеллі, а й на землі над гілкою метро.

Своїми думками на пресконференції поділилися експерти, передає Новини.LIVE.

"Моя думка може обмежуватися лише фактажем. На сьогодні відомо, що відбулося ускладнення збільшення згусток з вод, розущільнення ґрунту із зовнішньої сторони тунелю і відбулася деформація. Бічна поверхня ґрунту, яка тиснула, тиск зменшився, і верхнє навантаження від ґрунту призвело до деформації тунелю" професор КНУБА Володимир Скачко

Професор КНУБА Володимир Скачко.

За його словами, процес усіх робіт залежить від того, на яких ділянках яке проєктне рішення будуть робити. Підсилення тунелю зсередини — це досить швидко. Якщо відкритим способом робити ремонт, скривати ґрунт, доходити до оправи і змінювати частини, то це трохи більше часу. Але йдеться не про роки, а, можливо, про рік.

Земля над гілкою метро — що буде із забудовою?

"Стосовно земельних ділянок, обмежень функціонального використання, які розташовані над гілкою метро, то робити попередні заяви чи висновки важко. Ми не знаємо причин руйнування. Але з експертизи треба виходити і приймати рішення" декан факультету землевпорядкування НУБІП України Тарас Євсюков.

Декан факультету землевпорядкування НУБІП України Тарас Євсюков

Загалом експерти та депутати Київради заявили про хаотичну забудову в Голосіївському районі, про навантаження на дороги через закриття метро. Також порушили питання щодо того, що додатковий комунальний транспорт не покращив ситуацію, а навпаки — зменшився пасажиропотік.

"Раніше в районі було 24 000 пасажиропотоку на день, а тепер 10 000 у робочі дні, а 4 000 у вихідні дні" депутат Київради Андрій Вітренко.

Прозвучала статистика, що люди почали переводити дітей до інших шкіл, щоб було зручно їхати до навчального закладу, частина людей тимчасово перейшла на дистанційну роботу.

Раніше Хрещатик повідомляв про те, що очільник столичного метрополітену дав інтерв'ю— говорив про закриті й підтоплені станції, метро на Виноградар і Троєщину, вартість проїзду в метро.