Про це повідомляє «Суспільне» з посиланням на директорку музею Юлія Ваганова.

За її словами, у бібліотеці зберігаються книжки від кінця XIX століття, які належали авторам музею — колекціонерам і меценатам Варварі та Богдану Ханенкам. Також у колекції є цінні екземпляри книжок радянських часів, додала Ваганова.

«Ця бібліотека за традицією пострадянською була переважно закритою, хоча у 1920-х роках вона була відкритою. І люди могли приходити й вільно користуватися нею [...] Ми б хотіли показати окремі частини цієї бібліотеки, зробити її частково публічною, розказати історію цієї бібліотеки», — розповіла директорка музею.

Більше про музей

Богдан Ханенко походив із відомого козацько-старшинського роду. Був промисловцем, колекціонером української старовини й творів мистецтва, археологом і меценатом. Його дружина — Варвара — належала до не менш відомого роду цукрових магнатів Терещенків.

Подружжя багато подорожувало Європою, відвідувало аукціони й приватні колекції. Зрештою, за 40 років Ханенки зібрали цінну колекцію мистецтва, яка на початку XX століття вважалася однією з найкращих приватних збірок мистецтва і старожитностей на території імперії.

Богдан Ханенко зіграв ключову роль у заснуванні Київського художньо-промислового й наукового музею, офіційно відкритого у 1904 році. Загалом упродовж 1900-х років Ханенки подарували першому публічному музею Києва декілька тисяч предметів. Сьогодні ці твори входять до колекцій п’яти національних музеїв Києва.

Музей Ханенків відкрили на Терещенківській вулиці в 1918 році після смерті колекціонера. Його дружина виконала заповіт чоловіка і звернулася до Української академії наук із заявою про передачу колекції, будинку і книгозбірні.

Наразі фонди музею налічують понад 25 тисяч предметів. Близько 1000 вибраних артефактів експонується постійно. Там можна побачити твори живопису європейських майстрів, як-от: Пітера Пауля Рубенса, Джентіле Белліні, Хуана Сурбарана, Жака-Луї Давіда, Франсуа Буше. Є збірки скульптури та прикладного мистецтва Європи, колекції красного й ужиткового мистецтва Ірану, Тибету, Китаю та Японії, невеликі збірки мистецтва давнього Єгипту, Давньої Греції та Риму.

Раніше анонсувався День відкритих дверей в Музеї Ханенків.