Шевченківський районний суд Києва оголосив вирок коменданту донецької в’язниці «Ізоляція», де утримували та катували українських цивільних і військових полонених, Денису Куликовському. Суд призначив йому покарання у вигляді 15 років позбавлення волі.

ро це пишуть ЗМІ з зали суду, зокрема «Ґрати» та «Новости Донбасса».

Цю справу слухали в закритому режимі. Проти Куликовського дали свідчення колишні полонені «Ізоляції» — 22 людини, визнані у справі потерпілими.

Серед тих, хто виступив у суді, — письменник і журналіст Станіслав Асєєв, якого у 2017 році затримали в «ДНР» та кинули до «Ізоляції», обвинувативши у шпигунстві, створенні екстремістської організації й публічних закликах до дій, «спрямованих на порушення територіальної цілісності».

Суддя Євген Мартинов, який розглядав справу, визнав Куликовського винним у жорстокому поводженні з військовополоненими, участі в терористичній організації та незаконному збройному формуванні. Водночас його виправдали за недоведеністю обвинувачення в торгівлі людьми.

Суд також задовольнив два цивільних позови. Так, Куликовський має виплатити 400 тисяч гривень і 95 тисяч гривень двом потерпілим. Сам підсудний провину не визнав.

Адвокат одного з потерпілих, журналіста Станіслава Асєєва, Олег Горбачов сказав після засідання суду, що вони не мають змоги подати апеляційну скаргу, бо суд задовольнив запит Офісу генпрокурора в повному обсязі, цитують «Новости Донбасса».

Що таке «Ізоляція»?

Бойовики самопроголошеної «ДНР» захопили артзавод «Ізоляція» у червні 2014-го й облаштували там в'язницю. Зокрема, в «Ізоляції» утримували журналіста Станіслава Асєєва, якого звільнили з полону в грудні 2019 року.

За даними поліції, на території колишнього заводу бойовики облаштували «катувальну базу», де силоміць утримували цивільних, полонених військовослужбовців ЗСУ та інших формувань, залучених до проведення операції Об'єднаних сил. У січні Станіслав Асєєв опублікував фото в'язниці.

Як зазначають в Офісі генпрокурора, наразі викрито ключовий керівний склад незаконного місця позбавлення волі та основні виконавці злочинів, вчинених там. Загалом понад 15 фігурантам заочно повідомлено про підозру в порушенні законів та звичаїв війни на території «Ізоляції»; встановлено близько 170 постраждалих.