Про єдину в Україні компанію, яка виробляє папір, що розкладається усього за 2 тижні, розповідає ШоТам.

Артем з Броварів виробляє папір, що розкладається за 2 тижні, і з якого виростають… квіти, зелень та овочі!

«Це починалося зі сварок з людьми, які кидають щось на вулиці. Доходило до того, що я розумів, що зробив тільки гірше — просто посварився з людьми, а вони для себе нічого нового не відкрили», — Артем Силко, співзасновник компанії «Паперія».

Артем мріяв про бізнес у сфері подарунків і починав з виготовлення квітучих олівців. Продавав олівці, з яких можна виростити руколу чи м’яту. Але хотів більшого — захищати довкілля від бруду.

За кордоном побачив папір, який роблять з вторсировини, і вирішив ще додавати до нього насіння. Експериментував, що краще проростає, та запустив у продаж листівки.

«Якщо купується наша картка, наша листівка, то перше — не вирубуються дерева, бо ми вторинно переробляємо наш продукт. Найкраще те, що коли ця картка потрапляє навіть просто на вулицю, то вона зникне з вулиці за 2 тижні», — Артем Силко, співзасновник компанії «Паперія».

Квітучий папір — чудова альтернатива ламінованому, який може розкладатися аж до 100 років.

«Усе, що можна зробити з ламінованого картону — звичайні картки, бірки, сертифікати, запрошення, конверти, обгортки, якісь вкладиші — все це ми робимо», — Артем Силко, співзасновник компанії «Паперія».

Артем хоче заохотити якомога більше українських підприємців дбати про довкілля. Бо це ж круто, коли бізнес дбає про екологію, а покупець може виростити щось у себе вдома з обгортки чи бірки!

«Процедура посадки дуже проста: кладете лист (бажано порвати), можна одразу полити, присипати тоненьким шаром ґрунту, полити ще раз і найближчі 5-7 днів слідкувати за тим, щоб ґрунт був вологий», — Артем Силко, співзасновник компанії «Паперія».

З насіння можна виростити, наприклад, руколу чи маки.

«Є льон, помідор, морква, волошка (дуже гарне насіння волошки), чорнобривці (дуже гарне насіння), мак, фіалка, лаванда, ромашка, рукола, петунія, баклажан», — Артем Силко, співзасновник компанії «Паперія».

Для тих, хто хоче придбати продукцію в роздріб, в Артема є проєкт — квітуча канцелярія Brinjal. Тут, наприклад, можна замовити собі чи на подарунок квітучу свічку.

Популярні новини зараз

Підозрюваного у вбивстві підлітка на станції фунікулеру, що зараз перебуває у СІЗО, можуть випустити

У Києві відсьогодні з'явились нові патрулі — у поліції надали деталі

У столиці показали автоматизований магазин без людей

У столиці прощаються із Максимом Матерухіним - підлітком, якого вбили на станції фунікулеру

Показати ще

«Ви користуєтеся звичайною свічкою, вона догорає, і там на половині дістаєте таку перегородку. Просто поливаєте, і звідти проростають рослинки», — Артем Силко, співзасновник компанії «Паперія».

Зараз найпопулярніший товар — це квітучий календар на 2024 рік.

«Там 12 рослин — кожного місяця своя рослина. І проростити кожного місяця можна іншу рослину: руколу, чорнобривці, фіалку, льон, помідор, моркву. У цьому році ми ще створили 12 символів України», — Артем Силко, співзасновник компанії «Паперія».

«Паперія» Артема регулярно донатить на ЗСУ, але обирає не казати про це вголос.

«Ми регулярно донатимо, кожен день, на якісь фонди. Ми беремо в цьому участь, але про це не говоримо», — Артем Силко, співзасновник компанії «Паперія».

Наразі Артем — єдиний виробник такого паперу в Україні, і він радий, що 80% замовників — це українські виробники.

«Мені подобаються українські підприємці через те, що навіть попри війну вони все одно думають про екологію, відмовляються від якихось шкідливих матеріалів. Думають про те, щоб наша Україна була чистішою, гарнішою у всіх своїх проявах», — Артем Силко, співзасновник компанії «Паперія».