Форум “Реставрація та відновлення культурної спадщини України після великої війни” відбувся 5 грудня. Участь брали Мінкульт, Всеукраїнська асоціація охорони культурної спадщини та Міжнародна рада з охорони пам’яток і історичних місць.

За період з 24 лютого 2022 року по 25 вересня 2023-го зруйновано або пошкоджено 863 пам’ятки, з них 119 національного та 674 місцевого значення.

Основною метою форуму стало створення концепції Стратегії відновлення, що враховує думки як держави, так і громадськості. Стратегія стане не лише обґрунтуванням для подання грантових запитів, а й основою для залучення донорських коштів і підтримки від меценатів та міжнародних партнерів.

Читайте також: У Києві розпочали вивчати мозаїки, керамічні панно та вітражі, щоб зберегти від знищення — їх вносять до Реєстру культурної спадщини

Детальніше: В. о. міністра культури визначив основні виклики в галузі реставрації, зокрема брак державних коштів. Для забезпечення фінансування, планується використання ліцензій на ігровий бізнес і залучення міжнародних партнерів. Заходи реставрації будуть спрямовані на збереження й відновлення об’єктів після завершення конфлікту.

Раніше повідомлялось, що У Києві захистили 5 історичних будинків — їх внесли до реєстру об'єктів культурної спадщини.