Про це повідомили у Департаменті охорони культурної спадщини КМДА.

Зазначається, що в Києві збереглося чимало творів монументального мистецтва 1950-80-х років, які яскраво відображають характерний для доби модернізму синтез мистецтв.

«На жаль, ці монументальні твори сьогодні перебувають у поганому стані через невідповідне використання, відсутність ремонтних робіт, занедбаність самих будівель. Також небезпекою є їхнє фізичне знищення через утеплення стін тощо»

До Державного реєстру внесли панно на ресторані «Вітряк» на проспекті Глушкова. Виготовленням мозаїки займалися художники Віктор Зарецький, Алла Горська й Борис Плаксій.

КПІ

Читайте також: У Києві на покинутому заводі «Електронмаш» під загрозою знищення перебуває унікальна мозаїка

Надали статус виявлених об’єктів культурної спадщини двом творам художника-монументаліста Федора Тетянича. Мозаїчне панно «Квітучі сади або» «Україна молода» на фасаді будівлі в Дарницькому районі. Панно «Україна молода» вже занесено до Державного реєстру як пам’ятка місцевого значення.

А також панно «Наука» на стіні одного з корпусів Київського політехнічного університету на вулиці Політехнічній.

Зокрема, до переліку виявлених об’єктів включили ансамбль мозаїчних панно на житлових будинках по Берестейському проспекту. Серія мозаїк створена у 1967–1979 роках.

Раніше Хрещатик повідомляє, що на ВДНГ знищили унікальну мозаїку присвячену рятувальникам.