Про це пише Київвлада.

“У зв’язку з тим, що цього року новорічні свята у нас розпочинаються раніше, забезпечити належну охорону наших міських лісів ми повинні зараз. Особливу увагу приділятимуть молодим хвойним насадженням, які ростуть поблизу автодоріг і залізничних шляхів та на об’єктах зеленого господарства. Нагадуємо, що самовільна вирубка дерев карається законом”

Комунальники вказують, що у період новорічних свят пильної охорони потребують молоді ялини, сосни, туї, ялівці та кипариси. Відтак, у парках, скверах та інших зелених зонах столиці також посилюють заходи зі збереження зелених насаджень.

За зрубані дерева передбачаються штрафи. Розмір штрафу залежить від величини та місцезнаходження зеленого насадження. У лісах – від 759 до 3432 гривень; в межах міста та інших населених пунктів – від 1152 до 1852 гривень; в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду – від 11495 до 52311 гривень.

Нагадуємо, що у Києві напередодні свят працюватимуть законні ярмарки, де можна купити законно зрубане хвойне дерево. До роботи офіційних ярмарків існують певні вимоги:

  • усі ялинки, сосни та смереки мають бути чиповані або містити етикетки. Це захистить споживачів від придбання незаконно зрубаних дерев, оскільки в чипі чи індивідуальному номері штрих коду міститься вся інформація про дерево;
  • територія ярмарку має бути обов’язково огороджена;
  • локація повинна містити інформацію про суб’єкт підприємницької діяльності, який здійснює продаж, та режим роботи;
  • має бути лінійка для виміру розміру новорічного дерева та оприлюднена вартість погонного метра.

Зазвичай на таких ярмарках існує фінансове обмеження (не дорожче, без спекуляцій). КМДА перед святами оновлює і викладає список.

Читайте також: Новорічна ялинка в Києві буде в зелених і білих кольорах — чому в мережі здійнявся ґвалт?