Про це повідомили в Національному заповіднику «Софія Київська».

Як доводять дослідження, ці ікони були створені і розміщені на північному фасаді наприкінці ХVІІ ст. На жаль, оригінали не зберігались до нашого часу, їх було втрачено в середині ХІХ століття.

«Сьогодні завдяки науковим дослідженням, меценатській підтримці людей, закоханих у нашу українську культурну спадщину, таланту скульптора Олександра Моргацького, який здійснив відтворення цих ікон, постійній підтримці адміністрації Національного заповідника «Софія Київська», до складу якого входить музей «Кирилівська церква», з’явилась можливість відновити «життя» цих реліквій і явити їх світові»

Презентацію відкрив славетно відомий ансамбль солістів «Благовість» під керуванням народної артистки України Тетяни Кумановської пісноспівами Димитрія Ростовського.

Зазначається, що під час заходу було вшановано пам’ять святителя Димитрія Ростовського, ктиторів Кирилівського монастиря – родину Тупталів, батьків і сестер святителя Димитрія Ростовського.

Учасники проєкту висловили вдячність меценатам, які долучилися до цього проєкту – Ігорю Полуектову, Федору Зернецькому, фундації «OLOS» (60 донаторів), яку представили Тетяна Троян й Ігор Осипенко. Всі вони надали кошти для створення ікон, а також реставраторам, які влаштували ці ікони – Анатолію Остапчуку, Леоніду Колодницькому, В’ячеславу Петрику.

Автор проекту Ірина Марголіна – канд. іст. наук, науковець Національного заповідника «Софія Київська».

Популярні новини зараз

Стало відомо, де реалізують проєкт "Ветеранський курінь" на Київщині

У Києві будуть проходити військові навчання — киян попереджають про заборони

У РПЦ презентували «Патріарший календар» на 2024 — свідчення про те, що УПЦ МП не розірвала зв'язків з РФ

У Києві знайшли тіло людини під ЖК "Славутич", що загинула внаслідок падіння з будинку

Показати ще

Раніше повідомлялось: У Києво-Печерській лаврі показали старовинну копію чудотворної Іржавецької ікони Богородиці, про яку писав Тарас Шевченко