Скандал зі збором готівкових коштів, нібито, на потреби ЗСУ на Оболоні, що стався увечері 16 листопада, отримав продовження. Військовослужбовець та відомий столичний активіст Олег Симороз, який і підняв питання про законність зборів представниками ГО "Врятуй рідну країну", повідомив, що її очільників було внесено до бази Миротворця. Причиною стали "дискредитація волонтерського руху" та "розповсюдження наративів кремлівської пропаганди".

Активіст повідомив в соцмережах, що на Миротворці вже з'явилася інформація про внесення до баз очільника фонду Миколи Осаули та його спільника Карена Мелькумова. На сайті Миротворця зазначено, що Осаулу внесено за "дискредитацію волонтерського руху допомоги ЗСУ... з метою особистої фінансової наживи", та "знущання з воїнів ЗСУ". Також додано характеристику - "аферист та шахрай".

акож на Миротворець внесено відомості про Карена Мелькумова, який також має стосунок до ГО "Врятуй рідну країну" та, судячи зі сторінки на Facebook, веде волонтерську діяльність. Зазначається, що анкету Мелькумова додано за "розповсюдження наративів кремлівської пропаганди", "фінансування російських окупантів" та, як і у випадку з Осаулою, "дискредитацію волонтерського руху".

З даних, що відображені на Миротворці, випливає, що Мелькумов у 2017 році став засновником ТОВ "Статус Строй Крим", що діяло за російським законодавством. ТОВ було ліквідовано лише в червні 2022 року. Крім того, наведено скріншоти та фотографії, на яких Мелькумов схвально ставиться до анексії українського півострова росією та процесів, що відбуваються в рф.

Раніше Хрещатиком повідомлялось, що у столиці викрито "псевдоволонтерів у військовій формі", що збирали готівку на Оболоні. Поліція відкрила справу.