Омбудсмен Дмитро Лубінець назвав це проявом прямої дискримінації людей з інвалідністю та їхніх рідних. Про це повідомив уповноважений з прав людини.

Дружина військового Катріна Калайтанова розповіла, що її чоловік від 24 лютого служив у складі «Грузинського легіону» як доброволець. Під час бойових дій втратив обидві кінцівки ніг, він пройшов реабілітацію та адаптується до протезів. Родина почала шукати житло, однак орендодавець відмовив їм.

Зазначимо, дружина військового закрила сторінку на Facebook, де раніше публікувала допис із розповіддю про ситуацію. Скриншоти з публікації оприлюднив співзасновник компанії «ЛУН», яка займається розміщенням оголошень щодо нерухомого майна, Андрій Міма.

Зі скриншотів можна побачити, що житло розміщене у столичному житловому комплексі «Нивки парк».

Міма запевнив, що з платформ Rieltor, Bird, Flatfy та «ЛУН» видалили публікації про здачу цієї квартири. Окрім того, «ЛУН» звʼязалася з дружиною військового, перепросила та попросила сповіщати про подібні випадки.

Компанія також заявила, що доповнила редакторську політику сайту Rieltor, аби не допускати подібної дискримінації в Україні. Водночас у «ЛУН» зауважили, що не знають, де саме родина шукала житло.

Після інциденту Катріна Калайтанова на своїй Instagram-сторінці опублікувала декілька скриншотів повідомлень та коментарів від користувачів, які виправдовують поведінку орендодавця, а також некоректно висловлюються про подружжя. Вона повідомила, що звернулася до юриста та адвоката, назвавши це кібербулінгом.

Реакція омбудсмена

Популярні новини зараз

Суд зняв електронний браслет з підозрюваного у розпалюванні релігійної ворожнечі митрополита УПЦ (МП) Павла

У столиці показали автоматизований магазин без людей

Начальника Солом'янського РТЦК перевели до бойового підрозділу через скандал з повісткою для журналіста "Слідство.Інфо"

Став відомий рейтинг найсильніших та найслабших шкіл Києва за результатами НМТ 2023

Показати ще

«Наголошую та застерігаю, що в сучасному демократичному суспільстві дискримінація за будь-якою ознакою у всіх сферах суспільних відносин є неприпустимою та забороненою», — наголосив омбудсмен.

Він зауважив, що заборона дискримінації закріплена:

  • у статті 24 Конституції України;
  • статті 7 Загальної декларації прав людини;
  • статті 14 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод;
  • статті 6 Закону України «Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні».

Також Лубінець додав, що право на житло гарантоване Конституцією України (стаття 47) та не є обмеженим в умовах правового режиму воєнного стану в Україні.

Він зазначив, що зафіксовано ще один випадок дискримінації через інвалідність. Так, його Офіс отримав звернення громадянки про безпідставне розірвання власницею житла оренди, оскільки мати заявниці є людиною з інвалідністю, в односторонньому порядку договору.

«Лише в єдності і повазі кожного і кожної — наша сила на шляху до толерантного та вільного від негативних стереотипів суспільства», — наголосив Лубінець.

Читайте також: «Вимагаємо строків демобілізації» — рідні військових вийшли на мітинг у Києві