Про це на своїй сторінці у Facebook розповів користувач Антон Короб.

“Днями відбулася тиха, але по-своєму визначна подія: ентузіаст та дослідник міської культури доби модерну початку 20 ст. запалив ліхтар в арці прекрасного будинку, зведеного 1909-1912 роках (датування у більшості джерел “1910-1912” різниться від дат, викладених цеглою на тильному фасаді заднього крила будинку – “1909” та “1910” (правої ніжки літери “Н”, форми якої будівля у плані)”

Як зазначає пан Антон, споруджено цей один з найзнаковіших прибуткових будинків за проєктом цивільного інженера Йосипа Абрамовича Зекцера, який оселився тут та тримав свою контору. Замовником був фабрикант чеського походження Карл Вікентійович Баксант – власник канатно-прядильної і ткацької фабрики у слободі Клинці на Чернігівщині (тепер – Бряньщина на Московщині).

Фасад будинку оздоблено у дусі раціонального модерну.

“Цікавою деталлю, котра привернула увагу Павла, була незрозуміла коробка, що висіла на модернових тягах-смугах та сітці рабитца, яка виконувала функцію фрамуги в підворітті – закривала простір проїзного тунелю “арки” над брамою. Як виявилося, цей елемент є автентичним, так само, як і брама, і багато інших артефактів будинку, про які може згодом розповім. За результатами досліджень, проведених Павлом, встановлено, що це – єдиний на даний час серед усіх збережених тодішніх будинків Києва внутрішньоарковий надбрамний ліхтар-указівник дому. У середині коробки ліхтаря реставратор знайшов залишки оригінального напису на матовому склі з тодішньою назвою вулиці та номером будинку. Відновлення власноруч таких унікальних дрібних артефактів – елементів міського простору початку ХХ століття, які і надалі служитимуть мешканцям будинку, вулиці, міста, є гідною глибокої шани справою, за яку низькій уклін від усіх киян”