Про це повідомляє ГУ СБ України у м. Києві та Київській області.

33-річний програміст та мешканець Дніпровського р-ну, маючи відповідні навички та обладнання, організував підпільний бізнес із виготовлення високоякісних печаток, штампів, факсиміле, документів, посвідчення органів влади України та іноземних держав. Використовував підроблені печатки судів, правоохоронних органів, ТЦК.

"Започаткував підпільний бізнес 33-річний програміст. Маючи спеціалізоване обладнання та навички, чоловік виготовляв високоякісні печатки, штампи, факсиміле, документи та посвідчення органів влади України та іноземних держав. Крім того, ділок використовував власноруч виготовлені фальшиві печатки судів, правоохоронних органів, а також територіальних центрів комплектування".

Повідомляється, що для збереження анонімності зловмисник надав свої послуги через спеціально створену мережу Телеграм-акаунтів.

СБУ вказує, що за допомогою фальшивих печаток айтівець виготовляв "документи":

  • для легалізації громадян рф в країнах ЄС, зокрема про вихід їх з громадянства росії;
  • про зняття громадян України з військового обліку, ухилення від мобілізації для виїзду за кордон;
  • підробляв рішення судів;
  • документи для працевлаштування за кордоном, зокрема посвідчення моряка;
  • сертифікати про здобуття освіти за кордоном.

"В ході проведення обшуку в помешканні зловмисника у Дніпровському районі столиці виявлено спеціалізоване обладнання для виготовлення підробок, фальшиві печатки посольства рф у декількох європейських країнах, підроблені штампи вітчизняних органів влади".

Наразі слідчі СБУ повідомили зловмиснику про підозру за ч. 3 ст. 358 (підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів) Кримінального кодексу України. Дії злочинця караються обмеженням волі на строк до п'яти років або позбавленням волі на той самий строк.
Крім того, вирішується питання щодо додаткової кваліфікації злочинних дій фігуранта за ч.2. ст. 332 (незаконне переправлення осіб через державний кордон України) Кримінального кодексу України.
До суду скеровано клопотання про обрання йому міри запобіжного заходу.

Раніше Хрещатик писав про те, що СБУ викрила у Києві "агента пропаганди рф", який поширював ворожу брехню і закликав до протестів