Мова йде про реконструктивно-відновлювані хірургічні операції пацієнтам, які отримали важкі травми під час війни. Про це розповіли в НМУ ім. О.О. Богомольця.

ід початку повномасштабного вторгнення спеціалістами кафедри щелепно-лицевої хірургії та сучасних стоматологічних технологій, на клінічних базах НМУ у Київській обласній лікарні, Київській лікарні швидкої медичної допомоги, Київській міській клінічній лікарні №1 успішно проведено понад 200 (з них близько 50 надскладних) реконструктивно-відновлюваних хірургічних операцій пацієнтам, які отримали важкі травми під час війни. Це – військові та цивільні, чоловіки та жінки різного віку, з різних областей України, що постраждали внаслідок ракетних обстрілів, осколкових поранень, вибухів ворожих снарядів.

Мінно-вибухові поранення в ділянці обличчя часто дуже складні. Внаслідок руйнування щелеп, втрати частини кісток і м’яких тканин поранені втрачають частину обличчя: язик, щоки, губи, підборіддя. Разом з тим, погіршуються важливі функції, наприклад, жування і мовлення. Людина страждає, кардинально знижується якість її життя, ускладнюється спілкування і соціалізація.

Вам може бути цікаво: Відбудова Київської області — вже відновлено понад 100 медичних закладів

Відновлювати такі дефекти непросто, але команда фахівців кафедри на чолі з професором Андрієм Копчаком спільно з офтальмопластичними хірургами, невропатологами, реабілітологами, продовжують боротися за кожне людське життя. Станом на вересень у листі очікування на порятунок більше 30 нових пацієнтів.

Читайте також: На 12 станціях Київського відбудуться безкоштовні тренінги з домедичної допомоги

Наразі на кафедрі впроваджено і успішно реалізовуються сучасні світові методи щелепно-лицевої хірургії. Першими в Україні хірурги під час надскладних операцій почали використовувати новітні методики з реконструкцій обличчя пацієнтам на основі комп’ютерного моделювання, заміщення дефектів обличчя із застосуванням пацієнтспецифічних імплантатів, надрукованих за допомогою 3D-принтера.

Раніше повідомлялось, що завкафедри нефрології Національного медуніверситету з 2019 року має громадянство рф.