Про це розповідає Вечірній Київ.

Одна з причин, пам’ятні заходи приурочені до річниці зникнення журналіста Георгія Ґонґадзе — 16 вересня 2000 р. Інша, це те, що від початку вторгнення рф загинули 72 українських та іноземних журналісти, із них 15 — під час виконання професійних обов’язків у ЗБД.

Ціна, яку працівники медіа платять за те, щоб донести правдиву інформацію до своєї аудиторії і всього світу, часто надзвичайно висока.

Загиблі та поранені журналісти, медійники, яким довелося зазнати російського полону і тортур, знищені обстрілами редакції, вкрадене чи розтрощене майно, термінова евакуація із небезпечних зон — це неповний перелік атак агресора проти українських ЗМІ.

На виставці представлені матеріали, які пов’язані з ризикованою роботою журналістів в Україні та свідчать про злочини росії проти них.

«На журналістів полюють, їх вбивають, беруть в полон. Як тільки агресор окупував якийсь шматок землі, одразу шукають представників засобів масової інформації, бо вони — першочергова загроза російській пропаганді. Більше того, документування воєнних злочинів журналістами допомагає встановленню правди та притягненню винних до відповідальності. Оскільки медіа фіксують воєнні злочини, російська армія розглядає українських та іноземних журналістів, які працюють на території України, своїми мішенями» Голова Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко.

Він також підкреслив, що на виставці представлені реальні експонати, які передали колеги з прифронтових — Сумщини, Миколаївщини, Херсона, Маріуполя, Бахмута та інших населених пунктів. Серед них техніка, пошкоджена під час виконання професійних обов’язків, захисне спорядження, одяг, пам’ятні предмети, які належали загиблим і полоненим журналістам, документальні відеосвідчення та знімки, що ілюструють роботу українських воєнних журналістів.

Саме завдяки НСЖУ за підтримки шведської правозахисної організації Civil Rights Defenders було організовано виставку, яка стала частиною масштабного проєкту про різнопланові атаки росіян на працівників медіа від початку повномасштабного вторгнення росії в Україну «Розстріляна свобода слова».

Національна спілка журналістів України документує злочини проти медіа. Зокрема в межах ініціативи вже записано свідчення понад сотні журналістів. Ці дані передадуть до правозахисної ініціативи «Трибунал для Путіна», Міжнародної та Європейської федерації журналістів та інших міжнародних інституцій.

Популярні новини зараз

У Києві терміново розпочинається евакуація двох лікарень, одна з яких дитяча — КМДА

Рівень води у Дніпрі знизився на понад 120 см, водопілля відступає — КМВА скасували І рівень небезпеки

ДТЕК відновив електропостачання споживачів Святошинського району в Києві

Водопілля у столиці цьогорічний оновило рекордний рівень — КМВА

Показати ще

Виставка триватиме до 3 листопада. Її завершення приурочене до Міжнародного дня припинення безкарності за злочини проти журналістів.

Раніше Хрещатик повідомляв про те, що у Києві відбувся показ документального фільму "Нескорений Херсон" про роботу журналістів.