Нажаль, після підриву центра радянськими партизанами, краса міста залишилася тільки на архівних фото.

Старі знімки та історія були опубліковані у спільноті "Спрага": в Києві цікаво" у соціальній мережі Facebook. З 324 знищених будинків тільки 56 підлягали відновленню.

"Хрещатик зазнав докорінних змін через підрив радянськими військами з початком німецької окупації Києва. Вибухи і вогненний смерч були настільки потужними, що центр міста вигорів повністю", – розповіли автори проєкту.

Фото 1 из 11.
Фото 2 из 11.
Фото 3 из 11.
Фото 4 из 11.
Фото 5 из 11.
Фото 6 из 11.
Фото 7 из 11.
Фото 8 из 11.
Фото 9 из 11.
Фото 10 из 11.
Фото 11 из 11.

Наприклад, на місці нинішньої мерії (Хрещатик, 36) знаходився перший київський кінотеатр Шанцера, він вражав городян своєю красою, був розрахований на 1100 місць. На місці станції метро "Хрещатик" згорів недобудований будинок, а на розі з вулиці Лютеранської вигорів універмаг, колишній магазин торговця Людмера, красива чотириповерхова будівля.

Були знищені "Гранд Готель" і старий поштамт – тепер на їх місці будівля Головпоштамту.

До вибухів на Хрещатику і прилеглих вулицях було п'ять готелів, п'ять театрів, цирк, радіотеатр, ломбард, поштамт, п'ять навчальних закладів, 19 закладів, 8 торговельних закладів і велика кількість житлових будинків. Все це перетворилося на руїни...

"З 324 знищених будинків тільки 56 підлягали відновленню. Наприклад, будівля ЦУМу. Вціліли тільки будинки №5, 24, 53. На фасаді будівлі Київглавархітектури (Хрещатик, 32) до сих пір можна побачити сліди страшного згарища", – додали автори проєкту.

Читайте також: У мережі показали фото Майдану з різницею у 100 років