Про це повідомляє Еспресо з посиланням на пресслужбу нацзаповідника.

Духовна академія та семінарія УПЦ (МП) звільнили приміщення Києво-Печерської лаври, після чого комісія заповідника опечатала корпуси №№ 63, 64, які УПЦ (МП) використовувала як навчально-адміністративні приміщення.

"Національний заповідник Києво-Печерська лавра у законний спосіб продовжує роботу щодо фактичного повернення приміщень, які належать державі. Позиція заповідника залишається незмінною: всі об’єкти Києво-Печерської лаври мають бути повернуті в користування державі, і це буде виконано"

Читайте за темою "УПЦ МП: Викладачі та семінаристи УПЦ МП виїжджають з Києво-Печерської лаври

Виконувач обов'язків директора Національного заповідника "Києво-Печерська лавра" Максим Остапенко на брифінгу заявив, що наступними планують звільнити та опечатати три корпуси у верхній частині монастирської території лаври, які використовувалися як готелі і в яких досі перебувають люди. Він повідомив, що ці корпуси раніше були реконструйовані та відремонтовані за бюджетні кошти, а потім їх почали використовувати як бізнес церковних функціонерів.

"Цей бізнес ми мамо припинити, а держава має повністю повернути під контроль ці об'єкти. Цей готельний бізнес не відповідає монашому життю"

Важливе по темі: Правоохоронці звільнили забарикадованих вірян з "готельних комплексів" Києво-Печерської лаври

В.о. директора каже, що "готелі" існували без жодних податків, лише з готівковою оплатою, а комунальні витрати сплачувались як для населення. Поки держава дотувала ці об'єкти, їх здавали як дохідний бізнес окремих осіб.

"Це стандартні готелі 3-4 зірки, ціни там коливалися від 1000 до 1400 грн. Наскільки я знаю, все це відбувалося за готівку. Кажуть, що ці гроші йшли на "пожертви". Насправді не сплачувалися жодні податки, жодні збори, не сплачувався туристичний збір, хоча, це туристична діяльність"

Популярні новини зараз

Син екснардепа-регіонала замовив вбивство депутата — ДБР передали справу до суду

Гучне затримання в столиці — СБУ викрила ділків, які пропонували полковнику СБУ $1 млн за рейдерську схему

У Києві попрощалися із загиблим воїном Денисом Зеленим

Став відомий рейтинг найсильніших та найслабших шкіл Києва за результатами НМТ 2023

Показати ще

Читайте також: У Нижній лаврі під контроль заповідника повернули 12 споруд - ЗМІ

За його словами, за документами заповідника, ці приміщення вважаються технічними, проте їх надають для проживання. В. о. директора повідомляє, що наразі там проживає близько 40 осіб: по 11 людей в 57-му і 58-му корпусах, а в 54-му - близько 20 осіб. Всі вони відмовляються покинути територію цих "готелів".

Вас може це зацікавити: На території Нижньої лаври забарикадувалися до 40 сторонніх осіб - керівник заповідника

"Ця ситуація дуже схожа на контрнаступ: тобто, коли буде повернуто Мелітополь - важко сказати, але ми рухаємося в правильному напрямку і точно держава має повністю відновити контроль над всім державним, яке розташоване в межах Києво-Печерської лаври"

Раніше Хрещатик повідомляв про те, що справу архимандрита УПЦ (МП) про співи про «матушку-русь» у Лаврі, заново розглядатимуть у суді.