Нещодавно суд зобов’язав монастир УПЦ повернути заповіднику майно 79 об’єктів Нижньої лаври. У відповідь на рішення суду прихильники московського патріархату забарикадувалися у Києво-Печерській лаврі.

10 серпня, після довгих судових слухань нарешті Господарський суд міста Києва ухвалив справедливе рішення, яким зобов'язав Свято-Успенську Києво-Печерську Лавру (Чоловічий монастир) УПЦ усунути перешкоди у користуванні майном Національному заповіднику «Києво-Печерська лавра» шляхом їх повернення. Мова йде про 79 об’єктів Нижньої Лаври.

У пресслужбі УПЦ МП заявили про "штурм" корпусів Лаври № 54, 57 та 58. Віряни сказали, що поліція їх оточила та зрізає замки. У цих корпусах, як пише УПЦ МП, проживають не лише паломники, а й частина братії Києво-Печерської лаври.

Представники заповідника пояснювали, що паломники можуть продовжувати ходити молитися у храм. Але зайняті приміщення готельного типу на території Лаври мають бути звільнені, вони повертаються в користь держави. Лавра буде закрита, доки комісія заповідника не закінчить свою роботу.

Раніше писали про те, що Нижня лавра закрита для відвідувачів: на території продовжують перебувати сторонні.

Лише під вечір 15 серпня комісії з правоохоронцями вдалось звільнити забарикадованих віруючих і почати виселяти залишки УПЦ МП з заповідника.

Хрещатик також писав про те, що на території Нижньої лаври забарикадувалися до 40 сторонніх осіб.