Щоб комісія заповідника могла без перешкоджань прийняти ці об'єкти, від сьогодні, 11 серпня, було обмежено доступ до Нижньої лаври для відвідувачів. Комісія почала роботу у супроводі правоохоронців, працюють і поліцейські, які не пускають сторонніх людей.

Про це розповів виконувач обов'язків гендиректора заповідника "Києво-Печерська лавра" Максим Остапенко, передає Суспільне.

Водночас, за його словами, щонайменшу у трьох приміщеннях Лаври перебувають сторонні люди. Це не ченці і не віряни.

"Мова йде про те, що в приміщеннях, які не використовуються для релігійних потреб, (готелі, об'єкти харчування, торговельні точки, виробничі об'єкти) продовжують знаходитися невідомі особи – не ченці монастиря, які не є членами релігійної громади монастиря. Щонайменше у трьох об'єктах вони забарикадувалися. Ми сподіваємося, що з часом поліція повністю відновить користування цими об'єктами", – розповів Остапенко.

Він додав, що доступ до Нижньої лаври для відвідувачів відновлять тоді, коли об'єкти повністю повернуть у користування заповідника.

"На сьогоднішній день ми вже повернули повністю і прийняли в користування 10 об'єктів заповідника. Але для того, щоб продовжити цю роботу, ми вимушені були закрити доступ до Нижньої лаври, через те, що там перебуває велика кількість невідомих осіб, які не представляться, не мають жодних правових підстав, для того, щоб там знаходитися, але заважають роботі заповідника", — наголосив Остапенко.

Представник УПЦ МП Павло сказав журналістам, що обмеження доступу відвідувачів до Нижньої лаври і все, що відбувається навколо Києво-Печерської лаври, незаконне.

"Наша думка і позиція нашої церкви, що зараз у нашій країні відбувається беззаконня, утиски священнослужителів і мирян УПЦ. Вчора (11 серпня — ред.) навіть не встигли оголосити рішення суду, як уже заповідних видав розпорядження щодо опечатування корпусів і тому подібне. Вчора ввечері біля патрулю сидів хлопчик Марк, якому 8 років і він проживає на території Лаври від початку повномасштабного вторгнення. І цю дитину поліція не пустила в готель і дитя ночувало на підлозі в храмі", — розповів священнослужитель.