За даними слідства, начальник одного з управлінь штабу командування Сухопутних військ Збройних Сил України та керівник Голосіївського районного у місті Києві територіального центру комплектування та соціальної підтримки організували незаконне переправлення через державний кордон трьох громадян.

"Встановлено, що він був спільником начальника одного з управлінь штабу командування Сухопутних військ ЗСУ та начальника Голосіївського районного Територіального центру комплектування та соціальної підтримки, яких Бюро викрило на масштабній корупційній схемі переправлення за кордон громадян призовного віку на початку серпня 2023 року. За розробленою організаторами схемою, голова ВЛК виготовляв чоловікам пакет фіктивних документів про, нібито, непридатність до військової служби та передавав їх своїм спільникам. Ціна «послуги» для однієї особи становила $10 000."

Попереднє розслідування проводить Державне бюро розслідувань.

Голові ВЛК повідомлено про підозру у службовому підробленні (ч. 1 ст. 366 КК України). Санкція статті передбачає позбавлення волі до 9 років.

Триває досудове слідство. Встановлюються інші факти та особи, можливо причетні до вчинення кримінальних правопорушень.

Нагадаємо, організатора схеми — начальника одного з управлінь штабу командування Сухопутних військ ЗСУ ДБР затримало під час передачі документів, які надають право виїзду з України трьом особам, за які він отримав $30 000. Через день було затримано його спільника — начальника Голосіївського військкомату.

Де і як краще проходити військово-лікарську комісію (ВЛК)? Дотримуючись вимог законопроекту №9154, який набрав чинності з 1 червня, ВЛК можуть проводити огляди не лише на базі військових медзакладів, а й у державних та комунальних закладах охорони здоров'я.

Серед фахівців є думка, що найкраще проходити медичний огляд у цивільних медичних установах. Це дозволяє провести усі необхідні обстеження детально та без поспіху. Такий підхід також усуває можливість корупційного впливу зі сторони військового керівництва. Після цього вже можна буде звернутися до ВЛК, де врахують усі підготовлені висновки медичних фахівців і приймуть рішення про придатність до військової служби.