Як повідомляє "Вечірній Київ", на ній йшлося про виділення коштів на проведення робіт. Наразі стало відомо, що кошти на ревіталізацію озера будуть: всі належні документи підписано КМВА.

«Зараз можу сказати, що розподіл коштів на відновлення озера вже погоджено, готуються відповідні розпорядчі документи. Але усі роботи та освоєння коштів будуть знаходитися під пильним контролем громадськості та екоактивістів Києва» начальник КМВА

Столична влада планує розпочати роботи на об’єкті не пізніше жовтня 2023 року. Про це повідомив директор Департаменту захисту довкілля та адаптації до зміни клімату КМДА Олександр Возний.

«У комунального підприємства „Плесо“ є розроблений фахівцями проєкт, яким передбачається розчищення озера Синє на глибину 5 метрів, відновлення його гідрологічного режиму через відкриття підземних джерел і наповнення водою природним шляхом. Окрім того, столична влада планує виконати розчищення з’єднувальної протоки та об’єднати озеро в кільце для зрівнювання рівнів води та запобігання застою. Основна мета зараз — наповнити озеро водою. Наступного року перейдемо до благоустрою, який передбачає великий пляж та комфортний парк з вело- та біговими доріжками з дотриманням усіх вимог з інклюзивності»

Щодо причин обміління озера Синє, то після наукового дослідження встановлено, це явище має природний та техногенний характер. До першого належить підвищення температури повітря (а отже зростання випаровування) та замулення джерел живлення. До причин техногенного характеру — зокрема водопониження внаслідок будівництва житлового масиву та автомобільних доріг, які стали штучною перешкодою для підземних та поверхневих вод.

За його словами, ревіталізацію озера Синє розпочнуть після проходження низки технічних процедур. Виконавця робіт мають визначити до середини вересня, а самі роботи на об’єкті стартують не пізніше жовтня поточного року. Розчищення та благоустрій водойми фінансуватиметься зі спеціального фонду, кошти з якого можуть спрямовуватися виключно на природоохоронні заходи.

Розуміючи критичний стан озера та необхідність його порятунку, Департамент захисту довкілля та адаптації до зміни клімату КМДА забезпечив внесення робіт щодо цього об’єкта до Переліку природоохоронних заходів на 2023 рік. Також підготували проєкт розпорядження про Розподіл коштів природоохоронного фонду, який передбачав виділення коштів на ревіталізацію озера.

Сам проєкт неодноразово обговорювався на численних зустрічах з місцевими мешканцями житлового масиву Виноградар, які опікуються питанням ревіталізації озера.

Сьогодні також повідомили деталі у КМВА.

Раніше Хрещатик повідомляв, що на Виноградарі розчистять і наповнять водою озеро Синє.

Популярні новини зараз

У Могилянці штрафи за недопуск до братських келій вважають тиском з боку представників влади — ЗМІ

На Київщині викрито схему із привласнення земель лісфонду

Прокуратура забезпечила надходження до бюджету ₴4,3 млн несплачених податків

Вбитий у київському фунікулері хлопець був учнем 10-го класу та займався футболом

Показати ще