Про це пише "Радіо Свобода. Крим.Реалії" з посиланням на "Настоящее Время"

Що зробити з демонтованим гербом СРСР

"Радянський Союз був абсолютно терористичним режимом - репресії, голодомори, смерть. Він разом із Гітлером під цим символом почав Другу світову війну. Навіщо потрібний цей символ? Я прирівнюю його до свастики", - заявив Олексій.

При цьому додав, що він проти того, щоб ламати серп і молот.

"Ламати не можна. Демонтувати та переміщати - можна. Експонувати по-різному можна, відвезти до музею тоталітаризму, наприклад. Розбивати не - можна. Нехай нащадки вирішують, що з цим робити", - зазначив скульптор.

При цьому додає, що його треба зберігати у перевернутому вигляді.

"Коли ти перевертаєш символ, він не діє, він повалений. Під ногами біля статуї "Батьківщина-мати" є темна зала, куди не потрапляє світло. Дуже символічно, він має бути розташований біля ніг монумента. Він має бути повалений, перевернутий й підсвічений у темряві криваво-червоними ліхтарями, щоб із темряви виходив цей символ тероризму, символ несправедливості. Я вважаю, що діти повинні знати про нього, щоб це ніколи не повторилося", - заявив Пергаменщик.

Як створювався тризуб для монумента

Олексій Пергаменщик також розповів про те, як працював над створенням тризуба.

"Я не бачив своєї сім'ї два місяці. І вся моя команда також так працювала: найкращі 3D-дизайнери, найкращі архітектори, дуже відомі. Купа людей колегіально ухвалювала рішення. Ми проводили наради вночі, розходилися до комендантської години буквально за 15 хвилин, щоб просто встигнути добігти додому. І це було у вихідні та у свята", - каже Олексій.

Він зізнається, що перебрав до 30 варіантів тризуба, коли працював над створенням ескізу.

Популярні новини зараз

На Київщині викрито схему із привласнення земель лісфонду

Став відомий рейтинг найсильніших та найслабших шкіл Києва за результатами НМТ 2023

Прикриваючи собою побратимів — на Луганщині героїчно загинув військовий з Броварів

У столиці провели круглий стіл із протидії домашньому насильству — долучились відомі жінки

Показати ще

"Це були і графічні варіанти, і варіанти в 3D-моделях. Я особисто ліпив макети в масштабі один до тридцяти, кілька штук із пластиліну, досить великі: 50 сантиметрів заввишки. Я виварював реальні зразки з нержавіючої сталі, піднімав їх на тросах нагору, вивішував на щиті, відходив і дивився. Потім знову заходив, обрізав угорі, потім знову відходив і дивився. І так цикли повторювалися", - говорить скульптор.

Також Пергаменщик зазначає, що перебрав безліч літератури: з геральдики, з історії та навіть із законотворчої літератури.

"Я спілкувався з автором тризуба, якого затвердили у Конституції у 1992 році, ми радилися з ним, як правильно його розмістити. Він мав побажання, щоб центральний отвір тризуба - так званий зуб - щоб верх цього центрального отвору був розташований строго по арифметичному центру щита. І архітектори робили досконалий проєкт, який погоджувався потім у Мінкульті, а потім погоджувався у Кабміні разом із макетом із пластиліну, який я зробив своїми руками в масштабі один до тридцяти", - згадує скульптор.

Автор тризуба наголошує, що при розробці було дуже важливо, аби український герб не був важчим за серп і молот.

Сам же тризуб розміром 4,5 на 7,5 м важить понад 400 кг, його виготовили з європейського металу. Автор скульптури зізнається, що його уже почали називати "Льоша -тризуб".

"Ця статуя геніальна (монумент "Батьківщина-мати" - ред.) не лише з погляду інженерного мистецтва - там все до міліметра збігається - вона геніальна ще й із погляду найхудожнішої композиції. Вона одягнена в давньоримський хітон - вона не одягнена в якийсь совковий одяг. Вона посилає нас до зародження європейської класичної скульптури, мистецтва. Стоп у неї не видно - так зображували, наприклад, на Парфеноні. У неї така сама зачіска, у неї такі ж пропорції голови до тіла, як, наприклад, у Венери Мілоської", - каже скульптор.

Раніше Хрещатик писав, що після зміни герба на щиті, монумент “Батьківщину-матір” перейменують.