З чим пов'язані облави, з'ясовували Vesti.ua.

Облави на спортивні авто

Десятки автолюбителів стали скаржитися на нібито безпричинні перевірки з боку поліцейських. Водіїв зупиняють для перевірки документів, а потім і відправляють автомобіль на штрафмайданчик під різними приводами.

Киянина Володимира поліцейські зупинили на його Honda у центрі столиці, коли він повертався додому після роботи. Перевірили документи, залізли під капот, звірили з якимись записами і вже відпустили додому, аж тут один із патрульних заявив, що його авто – "двійник".

Що таке машина-двійник?

Автомобіль-двійник – це машина, зовнішній вигляд та документи якої практично ідентичні іншому автомобілю. Один із них офіційний, а інший – "привид", позбавлений правового статусу. Дублікати часто створюються для продажу вкрадених автомобілів, щоб приховати їхнє минуле. Вони можуть бути недобросовісною угодою, зробленими швидко та з фальшивими документами, щоб заощадити на податках та розмитненні. Перевірити наявність автомобільного двійника можна, звертаючи увагу на ціну – підробки зазвичай дешевші на 30-40%, і на те, як продавець знімає автомобіль з обліку. Фальшиві документи розкриються під час більш ретельної перевірки в поліції.

Киянин намагався довести, що цього не може бути, але поліцейські викликали на місце слідчо-оперативну групу, яка заявила, що потрібно ретельно вивчити машину, і для цього її потрібно поставити на штрафмайданчик. У супроводі поліцейського вони туди й поїхали. І ось уже два тижні, як Володимир ходить пішки кабінетами поліції намагаючись довести, що поліцейські помилилися, що він не міг купити машину-двійника, бо він лише третій власник і всі документи у нього в порядку. У поліції ж запевняють, що у них лежить заява від людини, яка нібито стверджує, що хтось їздить на Honda-двійнику його автомобіля. І за фактом відкрили кримінальне провадження за ст. 290 КК України "Знищення, підробка або заміна ідентифікаційного номера, номерів двигуна, шасі або кузова, або заміна без дозволу відповідних органів номерної панелі з ідентифікаційним номером транспортного засобу". Що, зазвичай, карається штрафом від 2550 грн до 4250 грн чи умовним терміном. Плюс оплата кожного дня, який авто провело на штрафмайданчику.

Помста за дрифт у центрі столиці?

Оскільки на штрафмайданчику за останні дні зібралися виключно спортивні або схожі на спортивні моделі, автолюбителі зробили висновок, що це помста поліції за вечірні дрифти та форсажі центром столиці. Проблема для Києва є актуальною, особливо на тлі повітряних тривог, коли кожен різкий звук може спричинити паніку.

На умовах анонімності у столичній поліції повідомили, що частка правди в цьому є, оскільки найбільше порушників правил дорожнього руху – серед водіїв спортивних машин. Але основний акцент робиться на перевірці автомобілів: чи не викрадено транспортний засіб і, зокрема, на наявність усіх реєстраційних документів. На цей час на експертизу направлено понад 40 машин.

Викликати адвоката

Як зазначає адвокат Андрій Вареник, поліцейські завжди матимуть змогу знайти причину для претензій. Особливо якщо на машині були зроблені якісь конструктивні зміни.

"На жаль, сьогодні відбувається те, чого так прагнула поліція: підкорись – потім оскаржуй. Не завжди дома можна вирішити питання. До того ж якщо є підозра на підробку документів або переробку номерів агрегатів, то потрібно викликати слідчо-оперативну групу. Поліція на око не може нічого визначити. Якщо бачите, що вони не знають, що придумати, до чого причепитися, тоді потрібно дзвонити на гарячу лінію поліції та повідомляти про неправомірні дії та адвоката", – зазначає Андрій Вареник.

До того ж такий прецедент нещодавно відбувся. Водій викликав кілька адвокатів, які на місці довели поліцейським, що підстав для відправки авто на штрафмайданчик немає і вони поїхали. Але щоб уникнути неприємностей, краще зробити експертне дослідження автомобіля у МРЕВ, особливо якщо робили якісь зміни дизайну.

Популярні новини зараз

У Києві не демонтовуватимуть Арку Свободи українського народу

У столиці показали автоматизований магазин без людей

Міст-хвиля, що будується на Оболоні майже готовий — тепер його іменують "по-новому" та готові відкрити

На Київщині в сел. Лісники парафія долучилась до ПЦУ

Показати ще

При цьому підозра на перебитий VIN-код не є приводом забрати авто. Це адмінпорушення – ст. 121-1 "Експлуатація водіями транспортних засобів, ідентифікаційні номери складових частин яких не відповідають записам у реєстраційних документах", за яким не евакуюють транспорт. Але якщо його забирають на штрафмайданчик, отже мають відкрити провадження за ст. 290 КК України.

"Але для вилучення автомобіля поліція має скласти протокол огляду авто та вказати на необхідність вилучення. Власнику видати копію протоколу огляду, в якому господар може і повинен написати свої пояснення, заперечення. Просіть проводити відеофіксацію слідчих дій – огляд це теж слідча дія. І на камеру вкажіть свої зауваження та повідомте, що ще долучаєте до експертного дослідження, які документи. На камеру і протокол чітко вкажіть дату виведення, номер, хто експерт і щодо якого автомобіля. Слідчі повинні легалізувати в суді огляд та вилучення автомобіля протягом 48 годин з моменту вилучення. Якщо не легалізоване, то майно підлягає негайному поверненню власнику", – радить автоадвокат Сергій Васильєв.

Нагадуємо, що раніше стало відомо, що у ВР запропонували штрафувати водіїв гучних авто та мотоциклів.