Кожен із вагонів розкаже окрему історію, пов’язану з трудовою чи сексуальною експлуатацією, примусовим дитячим жебрацтвом. Про це повідомляє Мінсоцполітики.

«Торгівля людьми – це тяжкий злочин, який передбачає покарання до 15 років позбавлення волі. Кожна людина, яка постраждала від цього злочину, повинна отримати необхідну допомогу. При цьому також важливо, аби кожен, хто опинився в ризику потрапляння в ситуацію торгівлі людьми, знав, як цьому запобігти. Тому спільно з міжнародними партнерами ми проводимо різноманітні просвітницькі заходи», – зазначила заступниця Міністра соціальної політики України Уляна Токарєва.

Вона підкреслила, що з моменту повномасштабного вторгнення російської федерації в Україну мільйони українців були дезорієнтовані, перебувають у вразливому стані, яким можуть скористатися торговці людьми.

За словами заступниці Міністра, на стогодні в Україні створено систему допомоги та підтримки постраждалих осіб як від державних установ, так і громадянського суспільства. Зокрема, на законодавчому рівні постраждалим особам гарантовано право на отримання статусу (незалежно від готовності співпрацювати з правоохоронними органами), який надає особі доступ до безоплатної психологічної, соціальної, медичної, правової допомоги, відновлення прав, на отримання одноразової матеріальної допомоги (у розмірі трьох прожиткових мінімумів) та тимчасовий притулок.

«Дуже важливий номер – 1547. Це урядова гаряча лінія, метою якої є допомога постраждалим від торгівлі людьми або консультування тих, хто опинився в такому ризику. Сьогодні важливо пам’ятати не тільки про себе і свою безпеку, але й про безпеку тих, хто нас оточує», – акцентувала Уляна Токарєва.

У вагонах метро також можна буде побачити повну версію історій у відеороликах, які були відзняті в межах загальнонаціональної кампанії МОМ «Тобою скористалися». 

«Зіткнувшись із прямим чи опосередкованим впливом військових дій, переміщення та економічного спаду, населення стало більш схильним до торгівлі людьми та більш уразливим до інших форм експлуатації, – сказав заступник голови Представництва МОМ в Україні Марко Кіментон. – Кожен другий українець готовий прийняти хоча б одну ризиковану пропозицію, яка може призвести до торгівлі людьми чи експлуатації. Це значно підвищує вразливість як серед тих, хто був змушений шукати притулку в інших країнах, так і серед тих, хто залишився в Україні».

За оцінками МОМ, загальна кількість українців, постраждалих від торгівлі людьми з 1991 року, становить понад 300 тис. осіб. І з 2000 року в співпраці з мережею партнерських неурядових організацій МОМ надала реінтеграційну допомогу понад 19 700 постраждалих від торгівлі людьми. Ця підтримка, серед іншого, включає правові консультації та представництво інтересів у суді, медичну допомогу, психологічні консультації, надання притулку, навчання для підвищення кваліфікації та грантові програми для постраждалих, які прагнуть започаткувати власний бізнес.

Цю інформаційну кампанію також підтримали Агентство США з Міжнародного розвитку (USAID), Міністерство юстиції Швеції, Київська міська державна адміністрація. Дізнатися більше про те, як отримати допомогу в сфері протидії торгівлею людьми, можна тут .

Популярні новини зараз

У випадку довгих відключень електрики, маршрути тролейбусів частково замінять автобусами — Київпастранс

У Києві від інсульту загинув сміливець, що сівши в палаючу машину, врятував безліч інших на парковці

Вбитий у київському фунікулері хлопець був учнем 10-го класу та займався футболом

Частина Поштової площі у Києві стала пам’яткою національного значення

Показати ще

Довідково:

В Україні діє Гаряча лінія з питань протидії торгівлі людьми, запобігання та протидії домашньому насильству, насильству за ознакою статі та насильству стосовно дітей – 15-47. А також Національна гаряча лінія з протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів 527.

Раніше повідомлялось про те, що на ст.м. "Хрещатик" відкрилась виставка керамічного декору Оксані Грудзинській.