Мешканці Києва висловлюють обурення щодо системних закупівель низки товарів та послуг, доцільність яких під час війни є досить сумнівною. Тому публічні закупівлі, які фінансуються з бюджету міста Києва, тепер перевірятимуться тимчасовою контрольною комісією Київради.

На засіданні Київради 13 липня 2023 року депутати прийняли рішення “Про створення тимчасової контрольної комісії Київської міської ради з питань перевірки видатків бюджету міста Києва під час дії правового режиму воєнного стану”.

Відповідний проєкт рішення (№08/231 – 763/ПР від 20.06.2023) був внесений на розгляд міськради депутатами від фракції “Слуга народу” Ксенією Семеновою та Андрієм Вітренко, як невідкладний. Винятковість та невідкладність цього рішення депутати обгрунтовували обуренням громадськості щодо системних закупівель низки товарів та послуг, доцільність яких під час війни є досить сумнівною.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Столиця втратила 50 млн грн за 3 місяці, через безкоштовне паркування

Так, яскравим прикладом цього, на їх думку, є оголошення щодо закупівлі музичних інструментів в укриття для психологічного розвантаження дітей на понад 890 тис. гривень та комплектів овочерізок на понад 1,5 млн гривень Управлінням освіти Дніпровської РДА.

Необгрунтованим, як зазначається в пояснювальній записці до проєкту рішення, видається і проведення КП ШЕУ Шевченківського району поточного ремонту підземного пішохідного переходу, а фактично – заміни плитки на перетині вул. Пирогова та бул. Шевченка вартістю майже 3 млн гривень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У столиці чиновники купили звичайні дерев'яні лавки для укриттів за ціною хорошого дивану

Не залишилась без уваги і закупівля 17 легкових автомобілів комунальним Автотранспортним підприємством на понад 20 млн гривень, яку згодом таки скасували. Також несвоєчасними охрестили закупівлі у сфері організації паркувального простору, що нерідко призводить до недоотримання коштів до бюджету.

Тепер відповідна Тимчасова контрольна комісії (ТКК) Київради протягом 6 місяців має здійснити перевірку видатків розпорядників бюджетних коштів та комунальних підприємств Києва під час дії воєнного стану. А саме – перевіряти передумови публічних закупівель, обґрунтування предмета закупівлі, розміру бюджетного призначення та очікувану вартість закупівлі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ремонт їдальні за ₴88 млн — у столиці розгорається скандал через тендер Олімпійського навчально-спортивного центру "Конча-Заспа"

Крім того, ця ТКК має проконтролювати своєчасність здійснення прийому платежів за послуги паркування транспортних засобів КП “Київтранспарксервіс” та наслідки для бюджету столиці у вигляді недоотримання близько 33 млн гривень.

За результатами перевірки очікується внесення пропозицій щодо мінімізації корупційних ризиків у процесі проведення публічних закупівель та коригування пріоритетності витрат з міського бюджету Києва під час війни.

Раніше писалось про те, що столичні озеленювачі купляють хвойних та листяних дерев на майже 7 млн гривень - тендер Prozorro

Популярні новини зараз

У столиці стався напад на військового ЗСУ

У Києві не демонтовуватимуть Арку Свободи українського народу

Неймовірну Великодню інсталяцію з квітів відкрили у Софії Київській

Вбитий у київському фунікулері хлопець був учнем 10-го класу та займався футболом

Показати ще