Наприкінці червня зі столичного вокзалу вирушив перший потяг з жіночим купе. Передувало цьому запуску петиція на сайті Кабінету міністрів. У ній йшлося про те, щоби розділити вагони на жіночі та чоловічі у потягах, які у дорозі понад шість годин.

За словами авторки петиції, це «дозволить пасажиркам не відчувати дискомфорт через попутників протилежної статі, зокрема, переодягнутись у вагоні; унеможливити навʼязливу поведінку, дотики чи навіть насилля, яке вже траплялись у вагонах».

Лист швидко набрав потрібних 25 тисяч голосів. І Укрзалізниця запровадила в режимі тестування продаж квитків у жіночі купе на окремі вагони потяга.

Журналісти вирішили дізнатись, як жінкам вже другий тиждень поспіль їздиться в окремих для них купе. Поспілкувалися з пасажирками, які зі столиці прямували до Ужгорода.

Чи не перша на платформу приходить Олена та її маленький син. Вони їдуть удвох до кінцевої станції. На питання журналістки, чи жінка їхатиме у жіночому купе, та киває головою.

«Причин, чому я брала суто цей квиток, кілька. По-перше, їду з дитиною: не хочу зайвої чоловічої уваги в плані допомоги чи будь-чого іншого. По-друге, з новин знаю, що не кожній жінці везе на вихованих чоловіків. Читала і про домагання, і про побиття. В мене, на щастя, такого не було. Але тепер я страхуватимусь і їздитиму суто з жінками»

У Наталі та її доньки Софії теж на руках квиток у купе нового формату. Журналістці дівчата говорять, що також хвилюються через невтішні новини з домаганнями жінок, які хоч і рідко, але трапляються.

«Краще себе убезпечити, аніж потім мати страхи на все життя. Взагалі, ідея запустити жіноче купе — це супер. Читали, що в інших країнах таке вже давно впровадили. Я тепер хоч не буду хвилюватись за свою дитину-підлітка, коли та десь подорожує»

Зазначимо, закордонні жіночі вагони, про які говорить киянка, запустили у Чехії, Німеччині, Австрії та Японії.

Для іншої пасажирки потягу Київ-Ужгород Олени немає різниці їхати з чоловіками чи з жінками у купе. Але саму ініціативу вважає важливою.

Популярні новини зараз

У поліції області показали наслідки атаки столичного регіону

Уродженку Донеччини та фанатку рф, яка насміхалася у Києві над українцями, які бігли до укриття, затримали

На Одеській трасі під Києвом навесні 2024 планують відкрити новий ТРЦ

Коли у Білій Церкві розпочинається опалювальний сезон та з'явиться тепло?

Показати ще

«Якщо комусь так буде спокійніше, то значить треба це запроваджувати»

Журналісти також запитали кілька чоловіків, чи не відчувають вони дискомфорт, їдучи у потягах разом із жінками. Зокрема й в купе. Усі вони відповіли, що ніяких проблем із цим немає. Жоден з опитаних не дозволяв собі ані зайвих слів, ані зайвих рук у бік пасажирок.

Журналіст також хотів поспілкуватись із провідницею потяга. Утім та ввічливо попросила утриматись від будь-яких коментарів.

Нині Укрзалізниця ще тестує купе нового призначення. У компанії відкрито говорять про перші помилки та їх вирішення. Так було з інцидентом, коли кілька квитків у жіноче купе придбали чоловіки.

«Так виходило, що чоловіки помилково купували квитки у купе нового формату. Це пілотний проєкт, збої можуть бути, і ми спокійно до цього ставимось, і сподіваємось на розуміння наших пасажирок. Нині проблему, через яку так виходило, усунули. Мало того, на випадок такого збою провідник завжди чоловікові може запропонувати вільне місце у купе, яке ми завжди резервуємо на такий випадок» керівник із комунікацій УЗ Олександр Шевченко

Також під спірним питанням, що робити пасажиркам, які хочуть їхати жіночим купе з дитиною, яка віком старша за 6 років (посадка до таких купе відкрита виключно жінкам з дітьми до 6 років, — ред.).

На це у компанії відповіли, що керувались поточними правилами перевезення.

«Для себе ми обмежились поточною редакцією правил перевезень, де вказано, що дитина без квитка і без визначення гендеру до 5 років включно»

Загалом Укрзалізниця зараз отримує багато позитивних відгуків про купе нового формату. Як наслідок, понад 90% квитків на всі жіночі купе на 20 днів розпродані.

«Відповідно ми бачимо сенс і надалі розвивати жіноче купе на найпопулярніших напрямків. Для себе ми вже зрозуміли, що це успішний експеримент, адже всі квитки розлітаються як гарячі пиріжки» керівник із комунікацій УЗ

У цілому в Укрзалізниці запуск «жіночого» купе позитивно прийняли в усіх містах старту — це Харків, Дніпро, Кривий Ріг, Київ, Ужгород, Ясіня, Трускавець і кількадесят міст на маршруті.

Нині проєкт тестують на чотирьох рейсах далекого сполучення:

  • №81 Київ — Ужгород;
  • №41 Дніпро — Трускавець;
  • №75 Київ — Кривий Ріг;
  • №15 Харків — Ясіня.

Як пояснює пресслужба залізниці, саме ці напрямки обрали, тому що вони є лідерами за скаргами та конфліктними ситуаціями з початку 2023 року. Якщо послуга матиме попит, жіночі купе запровадять в інших поїздах.

Вартість квитків така сама, як і в інші купе — від 600 гривень.

Окрім запровадження «жіночих» купе, у поїздах посилять патрулювання воєнізованою охороною.

Нині у кожному купе є кнопки виклику провідників і відеоспостереження у коридорі.