Спеціальні тренінги проходять раз у два тижні у громадських просторах Vcentri Hub. Щоразу заняття присвячують певній тематиці. Про це розповідає "Вечірній Київ".

«Ми започаткували проєкт „Безпечні канікули“, аби присвятити його безпеці дітей, коли вони не в школі та фактично без суцільного нагляду дорослих. Наше завдання — попіклуватися про те, що всі канікули, весь відпочинок улітку для дітей проходив максимально безпечно. Ми пояснюємо, які небезпеки можуть бути, як правильно відпочивати і як діяти, якщо трапилася якась біда» фахівецьвідділу зв’язків із засобами масової інформації та роботи ГУ ДСНС України у м. Києві, організаторка проєкту Марина Коцупей

Завдання — пояснити їм, які можуть бути небезпеки, як правильно відпочивати. Що робити, якщо сталася якась біда, як правильно реагувати та що робити.

Тренінг проєкту «Безпечні канікули» у Vcentri Hub. Фото: Головне управління ДСНС України у м.Києві

Перший тренінг вже пройшов у Vcentri Hub на Оболоні. Його присвятили темі мінної безпеки. Дітям розповіли, як бути уважними у місті та за його межами.

«Фахівці з розмінування пояснили, яких правил варто дотримуватися, на що варто звернути увагу. Основне правило: побачив — не чіпай, а викликай 101. Тому що діти люблять вивчати для себе щось нове, це їм цікаво», — додала Марина.

Юлія Сергєєва, працівниця мобільного рятувального центру швидкого реагування ДСНС України, наголосила, що приблизно 30% території України нині забруднено вибухонебезпечними предметами. Тож тема мінної безпеки — одна з найактуальніших.

Нині найзабрудненішою територією вважається та, яка була чи залишається окупованою. Проте ризики є усюди. Найпоширеніші з них — міни, розтяжки та саморобні вибухові пристрої.

«Найчастіше міни встановлюють у ґрунті. Це узбіччя, лісосмуги, поля, польові дороги. Також багато пасток роблять у будинках. Діти й дорослі мають розуміти, що якщо це міна, то вона діє миттєво. Тому необхідно знати, як правильно діяти. Ще одна небезпека — розтяжки. Не тільки під ноги треба дивитися, але й на рівні пояса, грудей, очей і навіть над головою. Їх можуть встановлювати на землі, на дереві, у будинках. Можуть зробити павутинну — декілька розтяжок»

Небезпека може ховатися у найнесподіванішому місті.

Небезпека може ховатися й у місцях, які, на перший погляд, здаються безпечними. Наприклад, на дитячих майданчиках. Вибухівка може бути замаскована у дитячих іграшках та інших несподіваних предметах.

Популярні новини зараз

У Києві повернули громаді зелену зону, яка вартувала понад ₴3,7 млн і готувалась під забудову

У селі під Києвом сталась ДТП за участі вантажівок та легковика — є загиблі

На Київщині викрито й затримано групу шахраїв, які ошукали людей по всій країні на сотні тисяч гривень

Став відомий рейтинг найсильніших та найслабших шкіл Києва за результатами НМТ 2023

Показати ще

«Повинні розуміти, що ми не знаємо, хто міг бути біля цієї іграшки. Там, наприклад, могли встановити саморобний вибуховий пристрій. Також, коли ви бачите якісь там сумки, гаманці, книги, телефони тощо, їх не можна чіпати, якою б яскравою чи дорогою ця річ не була. Там може бути небезпека», — наголосила Юлія Сергєєва.

У середу, 12 липня, у межах проєкту «Безпечні канікули» пройдуть тренінги з безпеки на воді. Навчання проходитимуть одразу у трьох громадських просторах Vcentri Hub — у Голосіївському, Оболонському та Шевченківському районах. Таким чином організатори хочуть залучити до участі максимальну кількість дітей.

Рятувальник та один зі спікерів проєкту Володимир Сковородка підкреслив, що про правила безпеки на воді потрібно час від часу нагадувати, як дорослим, так і дітям. Особливо актуальною ця тема стала після початку повномасштабного вторгнення.

Володимир Сковородка розповів, що найпоширеніші небезпеки для дітей на воді — це купання у незнайомих водоймах та стрибки у воду.

«Не завжди діти купаються там, де це дозволено. Річку побачили й пішли купатися. Але вони не знають, що там на дні знаходиться. Там може бути будівельне сміття або якісь небезпечні залишки. Тим більше за час війни в Україні з’явилися небезпечні предмети, які ми можемо візуально не бачити, але вони на дні будуть. Наприклад, залишки техніки. Дитина стрибає у воду і травмує себе. Вже є багато випадків травмування і, на жаль, летальні», — зазначив Володимир Сковородка у коментарі «Вечірньому Києву».

На тренінгах дітям не лише розповідають теорію, але й проводять практичні заняття. Для кращого засвоювання матеріалів фахівці намагаються активізувати у дітей різні види пам’яті: слухову, зорову та рухову. Так у стресовій ситуації дитина швидше зможе згадати отримані навички та використати їх.

Зареєструватися на наступний тренінг можна за допомогою гугл-форми:

Раніше ми повідомляли про те, що під час зливи у Києві — ДСНС з підтоплених підвалів врятували 6 людей.