• Довженко-Центр — найбільший і єдиний міжнародно визнаний кіноархів України. Там зберігається понад 10 000 українських та закордонних фільмів. Він також входить до Міжнародної федерації кіноархівів (FIAF).
  • Кінофонд перейшов у пряме підпорядкування Держкіно 13 липня 2022 року (до цього ним опікувався МКІП). Вже у серпні агентство видало наказ про реорганізацію (фактично: ліквідацію).
  • Наказ анулювали 28 червня 2023 року, але є підводні камені.

Документ скасували через завершення строків його реалізації та низку кадрових замін у Держкіно. При цьому рішення про реорганізацію закладене у плані уряду на 2023 рік, тож до питання, ймовірно, повернуться вже у листопаді. Від виокремлення «Української анімаційної студії» зі структури Центру теж не відмовилися.

Заборона розповідає про анулювання наказу та прописані нюанси.

Реорганізація найбільшого кіноархіву України: що за історія

Кінофонд перейшов у пряме підпорядкування Державного агентства України з питань кіно 13 липня 2022 року. До того його управлінням займалося Міністерство культури та інформаційної політики (МКІП).

При взаємодії з Держкіно, як зазначали у Довженко-Центрі, планувалося надати архіву статусу Державного фонду фільмів та розвинути інфраструктуру даних фільмової, архівної та музейної колекцій. Натомість агентство 5 серпня видало наказ № 100 про реорганізацію центру.

Співробітників Центру мали звільнити (згідно з законодавством, попередньо запропонувавши місця на аналогічних посадах в інших структурах). Всі фільми з колекції та майно — передати державній установі «Науковий центр кінематографії України» (основним її видом діяльності, за даними ЄДРПОУ, є вища освіта). Також планували виокремити зі структури «Українську анімаційну студію» і передати їй авторські права на українську анімацію.

«Національний центр Олександра Довженка не займається виробництвом анімаційних фільмів, а дохід отримує від державних дотацій та оренди нежитлових приміщень. Більш того, в структурі центру не утворено підрозділ, який би опікувався питаннями анімації. Він також не є архівною установою у розумінні чинного законодавства України. У статуті центру зазначено, що підприємство є закладом культури», — пояснювали у Держкіно.

Щоб скасувати наказ, представники Довженко-Центру подали позов до суду. Пізніше агентство призупинило реорганізацію до завершення повного аудиту й обрання нового керівника.

Ліквідація Довженко-Центру: рішення Держкіно

Державне агентство України з питань кіно скасувало наказ 28 червня 2023 року.

Причин для такого рішення назвали кілька:

  • наказ не встановлював загальні правила поведінки й був розрахований на одноразове застосування;
  • були встановлені певні строки, які станом на 28 червня вже сплили;
  • у Держкіно відбувся ряд кадрових змін щодо осіб, які були залучені до реалізації наказу;
  • ухвалення Кабміном Плану пріоритетних дій уряду на 2023 — у ньому йдеться про створення та забезпечення функціонування державного фонду фільмів на базі державної установи «Науковий центр кінематографії України».

Тобто фактично рішення відклали до отримання розпорядження від уряду. У документі вказано, що початок реалізації заплановано на листопад 2023 року.

Популярні новини зараз

У столиці зменшать яскравість вуличного освітлення задля економії електроенергії

Київрада присвоїла званням «Почесний громадянин Києва» Ліні Костенко та Валерію Залужному

Співробітнику УДО, через дії якого загинув підліток на фунікулері в Києві, загрожує довічне ув'язнення

Частина Поштової площі у Києві стала пам’яткою національного значення

Показати ще

Крім цього, у наказі Держкіно про скасування реорганізації йдеться, що від виокремлення «Української анімаційної студії» зі структури Центру не відмовляються.

«В Україні вкрай обмежена кількість анімаційних студій. Усі чинні студії мають виключно приватну форму власності. До 2019 року існувало державне підприємство ‘Українська кіностудія анімаційних фільмів’. Це була найстаріша державна студія анімації, заснована у 1959 році. 30 червня 2019 року згідно з наказом МКІП її приєднали до Центру Довженка. Центр не займається виробництвом нових анімаційних фільмів, а забезпечує прокат вже створених на підставі ліцензійних угод з Держкіно. Власником прав на анімаційні фільми є держава, яка не отримує доходу від реалізації», — обґрунтовують рішення в агентстві.

Вказано, що анімаційна студія буде правонаступником майнових і немайнових прав та обов’язків державного підприємства «Українська кіностудія анімаційних фільмів».

Читайте також: У Києві презентовано монографії про Софію Київську та Володимира Великого

Представники Довженко-Центру дізналися про анулювання наказу про реорганізацію 29 червня під час засідання у Господарському суді Києва.

«Відбулося чергове судове засідання у справі щодо визнання незаконним наказу № 100. Планувались дебати — останні промови сторін і прийняття рішення. Ще на минулому засіданні 27 червня представники Держкіно шукали підставу чи привід зупинити провадження. Відбулось щось дивовижне: представник Держкіно заявив клопотання про закриття провадження у звʼязку з відсутністю предмета позову, тобто відсутністю наказу», — йдеться у пості кінофонду в Facebook.

Суддя через такий розвиток подій оголосила про перерву в засіданні до 11 липня для вивчення нових обставин.

Раніше ми повідомляли про те, як керівництво ВДНГ відреагувало на зруйноване панно про рятувальників - створять реєстр необлікованих цінностей.