Про це пише Бровари.НЕТ.

Будівлю ясел-садочка ще сім років тому визнали аварійною через просідання на 16 см балки перекриття. Наприкінці січня 2021 р. із п’ятої спроби відбулися торги на реконструкцію «Зірочки». Переможцем визнали ТОВ «І. Б. К. Девелопмент», яке запропонувало 41,842 млн грн.

Перші підготовчі роботи до реконструкції будівлі ясел-садочка «Зірочка» тривали з квітня 2021 року до травня того ж року. Тоді проводилося розчищення території під будівництво нового корпусу. Згідно з договором, роботи з реконструкції дитсадка мали тривати протягом 9-ти місяців і завершитися 31 жовтня 2021 року.

*незрозуміло чому було зупинене будівництво з листопада 2021 по лютий 2022*

Проте з початком повномасштабного вторгнення, всі капітальні ремонти призупинилися, позаяк призупинилися всі капітальні видатки. Кошти виділялися лише на ліквідацію аварійних чи надзвичайних ситуацій.

У липні 2022 року робітники товариства «І. Б. К. Девелопмент», яке проводить реконструкцію дитсадочка, вчергове відновили роботи. Але ненадовго. Уже в листопаді через погодні умови будівельні роботи знову призупинили на невизначений термін.

Черговий етап реконструкції почався в березні 2023 року. На будмайданчику з’явилися робітники, розчистили територію, важковаговики підвезли цеглу. Але роботи тривали досить повільно, окрім того, треба було реанімувати ту частину «новобуду», яка вже почала руйнуватися.

27 червня на «бюджетній» комісії начальниця фінансового управління броварської міської ради Наталія Постернак доповіла, що за рахунок субвенції з державного бюджету в рамках надзвичайної кредитної програми за фінансування Європейського інвестиційного банку збільшено фінансування на реконструкцію дитсадка на 39 млн 643 тис. грн.

Тобто, держава таки виділила свою частку грошей для реконструкції дитсадка.

Начальниця УБЖКГІТ Світлана Решетова своєю чергою повідомила, що після проведення тендеру кошторис проєкту не змінився і реконструкція не здорожчала, а місцевий бюджет свої фінансові зобов’язання по цьому проєкту виконав.

Популярні новини зараз

Суд зняв електронний браслет з підозрюваного у розпалюванні релігійної ворожнечі митрополита УПЦ (МП) Павла

Суд Києва зупинив будівництво поблизу Солом’янського парку

У столиці показали автоматизований магазин без людей

Забудовник усунув наслідки зсуву ґрунту у Солом'янському парку, який стався через будівництво ЖК

Показати ще

Нагадаємо: проєкт реконструкції «Зірочки» реалізується в межах надзвичайної кредитної програми за фінансування Європейського інвестиційного банку в розмірі 33 млн 025 тис. грн. Із бюджету міста витрати склали 8 млн 817 тис. грн.

Раніше депутати Броварської міськради визначили приорітетними у фінансуванні в 2023 році 4 об’єкти, серед яких і реконструкція садочка «Зірочка», на який на додаткові заходи і виділили 4 млн грн.

Держава не перевиконала свої зобов’язання: кошторис склався з урахуванням додаткових робіт, що відбувалися на стадії копання котловану. Тоді будівельники натрапили на підземні води, що значно ускладнило як фізично, так і фінансово процес реконструкції садочка.

У перелік заходів «Реконструкція, капітальний ремонт інженерних мереж», що стосується «Зірочки»,також додалося винесення зовнішніх газових мереж із території забудови та зовнішні мережі електропостачання.

Але в цю суму не враховані будь- які роботи з будівництва тимчасового укриття. Проєктно кошторисна документація розроблялася ще в 2018 році, до повномасштабного вторгнення, і тоді тимчасове укриття не було необхідною складовою навчального закладу. Окрім того, високі грунтові води не дозволяють зробити навіть підвальне приміщення.

За словами Світлани Решетової, держава виділила довгоочікувані кошти лише на саму будівлю садочка, і вона продовжить будуватися. А от щодо тимчасового укриття, то ці роботи лише планують проводити паралельно.