Про це повідомляє Державне бюро розслідувань, за матеріалами розслідування якого ухвалено рішення.

Зазначається, що для зведення будівель організатори за сприяння одного із чинних радників мера Києва Віталія Кличка незаконно використовували 10 гектарів комунальної власності.

Згідно з судовим рішенням, компанія-забудовник також сплатила борг за користування земельною ділянкою на території острова. Вказано, що платежі не надходили з моменту укладення інвестиційної угоди у 2015 році, і весь цей час податок замість підприємства сплачувався зі столичного бюджету.

Працівники ДБР також встановили, що одна зі столичних компаній уклала з міською адміністрацією інвестиційний договір на майже 150 мільйонів гривень для будівництва спортивних об’єктів та споруд.

Угодою було передбачено створення на острові Всеукраїнського парку пам’яті борців за свободу і незалежність України. Підприємство-підрядник є підконтрольним одному із нинішніх радників міського голови, який і сприяв підписанню документів. Компанія мала облаштувати парк для проведення спортивно-масових заходів, побудувати дитячі майданчики, зони дозвілля та відпочинку.

Проте, за даними слідства, вона не виконала умови інвестиційного договору, зокрема щодо строків будівництва та графіку фінансування проєкту. Зафіксовано також факти нецільового використання території парку під незаконне будівництво. Станом на березень 2023 року роботи мали б бути виконані на 100%, але наразі виконано менше половини.

Водночас ділки збудували об’єкти не передбачені угодою. На незаконно захоплених 15 земельних ділянок площею понад 10 гектарів, компанія самовільно побудувала близько 80 об’єктів нерухомості, які не були передбачені проєктно-кошторисною документацією. Зокрема, замість обумовлених спортивних майданчиків товариство звело ресторан та котеджі.

Популярні новини зараз

У Могилянці штрафи за недопуск до братських келій вважають тиском з боку представників влади — ЗМІ

Києво-Могилянська академія знову не пустила інспекторів на будмайданчик і отримала штраф

Вбивство у фунікулері Києва — стало відомо, де працював нападник

Як виглядає у Києві тунель під Дніпром, який ще називали "сталінське метро"

Показати ще

Департамент економіки та інвестицій КМДА не здійснював належний контроль за виконанням та дотриманням умов інвестиційного договору.

Кримінальне провадження розпочате за статтею зловживання владою або службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки (ч. 2 ст. 364 КК України).

Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 6 років.

Слідство встановлює службових осіб, які зловживали владою у своїх інтересах та інтересах зазначеного товариства.

Процесуальне керівництво здійснює Київська міська прокуратура.