Ситуація з вторгненням Росії в Україну показала, що НАТО не готове діяти колективно і захищати Українську державу.

Альянс не готовий гарантувати безпеку мирних жителів нашої держави. Про це заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба на брифінгу після переговорів з очільником МЗС Росії Сергієм Лавровим, які відбулися 10 березня, пише “Главред”.

За словами Кулеби, Україна готова обговорювати отримання гарантій безпеки, які можуть забезпечити постійні члени Радбезу ООН і країни-сусіди. Такі безпекові гарантії можуть бути подібні до тих, які передбачає Північноатлантичний договір. Він зазначив, що Конституція України передбачає вступ нашої держави до НАТО й отримання гарантій безпеки, які надає Північноатлантичний договір.

“Ми розуміємо, що цього не станеться в осяжному майбутньому. Ми також бачимо реакцію НАТО як Альянсу на російську агресію проти України, що НАТО не готове діяти колективно, щоб зупинити війну і захистити мирних жителів в Україні. Альянс делегував своїм державам-членам повноваження допомагати на двосторонній основі”, – зазначив Кулеба.

У контексті цього виникає питання, як можна забезпечити безпеку України у проміжку часу між сьогоднішнім днем і моментом, коли наша держава можливо вступить до Північноатлантичного альянсу, наголошує Кулеба.