Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш заявив, що якщо ми не почнемо протидіяти кліматичним змінам зараз, нинішнє століття може виявитися останнім століттям для людства, повідомляє Хрещатик.News із посиланням на сайт TED.

Під час форуму під егідою міжнародної кліматичної ініціативи TED Countdown Антоніу Гутерріш відзначив, що вже пішов зворотній відлік щодо клімату, а ми все ще нескінченно далекі від вирішення проблеми.

“Вчені кажуть, що ми не повинні допустити глобальне потепління вище 1,5 градусів Цельсія у порівнянні з рівнем доіндустріальної епохи. А тим часом потепління має швидкість як мінімум три градуси”, – підкреслив він.

Смертельна залежність

“Мільярди людей в усьому світі вже страждають від нашої бездіяльності. Через вкорінену залежність від викопного палива ми тупцюємо на місці. Глобальні кліматичні зміни спричиняють безпрецедентні лісові пожежі, інтенсивні і часті циклони, повені, посухи та інші екстремальні погодні явища”, – акцентував увагу учасників форуму Антоніу Гутерреш.

За його словами, від кліматичної кризи не застрахована жодна країна світу. Водночас у кожній державі найбільше страждають найбідніші та найвразливіші верстви населення, які менш за все причетні до виникнення проблеми зміни клімату.

“За останні 25 років на найбагатших (10% населення світу) припадало більше 50% викидів вуглецю в атмосферу, а на частку найбідніших (50% населення світу) – всього 7%”, – відзначив Гутерреш.

Ковідне прозріння

Генеральний секретан ООН заявив, що “пандемія COVID-19 відкрила очі на несправедливість і нерівність в наших суспільствах. Розвиток цієї пандемії – це можливість вибрати новий шлях, який дозволить нам впоратися з прийдешнім кліматичною кризою”.

“Ми все ще можемо побудувати більш безпечний, справедливий і сталий світ, але діяти потрібно швидко”, – додав Антоніу Гутерріш.

Де вихід?

Для виходу з цієї критичної ситуації Антоніу Гутерріш закликав міжнародне співтовариство взяти на озброєння план шести кроків:

  1.  інвестивуати в “зелені” робочі місця;
  2. відмовитися від підтримки галузей промисловості, що забруднюють навколишнє середовище;
  3. скасувати субсидії підприємствам, які займаються видобутком і переробкою викопного палива;
  4. враховуйте кліматичні ризики у фінансових і політичних рішеннях;
  5. співробітничайте за принципами взаємодопомоги і солідарності;
  6. допомогайте державам, які відстають в боротьбі за здоровий клімат на планеті.

«Цей вже обрали тисячі компаній, міст, регіонів, університетів і приватних інвесторів, які взяли на себе зобов’язання до 2050 року скоротити викиди парникових газів в атмосферу, – зазначив Антоніу Гутерріш. – Я вдячний тим, хто вже приєднався до нашого руху. Іншим я хочу ще раз сказати, що ми можемо виграти цю битву лише разом».

Нагадаємо, Біженці та голод: страшні факти про екологічне майбутнє України обговорили в Києві

Читайте також:

В Україні глобальне потепління найбільше вплинуло на столицю

Популярні новини зараз

У столиці прощаються із Максимом Матерухіним - підлітком, якого вбили на станції фунікулеру

На війні загинув пілот Мі-8, Віталій Пляка, що прорвався в оточений Маріуполь та зміг повернутись

Вбивство у фунікулері Києва — стало відомо, де працював нападник

На Київщині вела роботу наша ППО - КОВА

Показати ще

Кількість бідняків підскочить до 150 млн через коронавірус, війни та клімат – Світовий банк