Завтра, 18 січня, у приміщенні Державної наукової архітектурно-будівельної бібліотеки імені Володимира Заболотного відбудеться лекція відомого історика та краєзнавця Сергія Кардаша «Щекавицька гора: історія і сучасність».

«Ми розглянемо історію розвитку і значення Щекової гори в контексті міста Києва. Ознайомимося з історією діяльності та розвитку некрополя на Щекавиці, а також некрополів старовірів і мусульман. Дізнаємося про заселення і розвиток вулиць Олегівської та Лук’янівської, а також про сучасний стан цієї території. Переглянемо пам’ятки минувшини, які дивом збереглися до нашого часу»

Інформаційним супроводом заходу стануть унікальні матеріали з фонду бібліотеки. Нагадаємо, що ця легендарна історична місцевість у Подільському та Шевченківському районах Києва, що знаходиться на височині між Подолом, вулицею Глибочицькою, вулицею Лук’янівською та Юрківський байрак.

За легендою, на Щекавиці був похований київський князь Олег, який загинув у 912 році. Завдяки цьому за Щекавицею закріпилися також назви Олегова могила, Олегова гора, Олегівка. Вперше «Щекавиця», або «Щекова гора» згадується 1151 року зі спробою князя Юрія Долгорукого захопити Київ.

Гора Щекавиця. фото з колекції ДНАББ імені Володимира Заболотного

У 1772 році київський магістрат заснував на Щекавиці цвинтар для поховань мешканців Подолу. У 1782 році на горі збудована церква Всіх Святих, поблизу якої ховали визначних діячів магістрату та держави, зокрема покояться: композитор Артемій Ведель, архітектори: Андрій Меленський та Михайло Іконніков, історик Петро Лебединцев, а також цілі династії відомих киян.

У 1935 році цвинтар і церква були зруйновані. Від храмового комплексу зберігся лише цегляний одноповерховий будинок причту.

Церква Всіх Святих та некрополь на Щекавиці. Фото з відкритих джерел

24 вересня 2020 року, рішенням Київради створений ландшафтний заказник «Гора Щекавиця». Охоронну зону заказника встановлено між вулицями Олегівською, Лук’янівською, Нижньоюрківською, Кирилівською та Нижнім Валом.

У вересні 2022 року, історична місцевість столиці стала справжнім мемом, після погроз російського диктатора, щодо завдання ядерного удару по Києву. Тоді ж серед користувачів соцмереж поширився мем «оргія на Щекавиці в момент ядерного удару».

Лекція «Щекавицька гора: історія і сучасність»

Популярні новини зараз

У Києві засуджено екс-тренера, який змусив двох неповнолітніх дівчат оголюватись та займатись проституцією

Водопілля у столиці цьогорічний оновило рекордний рівень — КМВА

На Одеській трасі під Києвом навесні 2024 планують відкрити новий ТРЦ

Волонтери у камуфляжі чи псевдоволонтери? - розслідувачі розповідають про шахрайські схеми в Києві

Показати ще
  • Коли: 18 січня о 15.00
  • Де: ДНАББ імені Володимира Заболотного, проспект Берестейський, 50.
  • Контактна особа: Світлана Шостак тел.: 044 456-01-72, e-mail: socio_dnabb@ukr.net
  • Вхід вільний