Національний музей історії України у Другій світовій війні до 80-ї річниці вигнання нацистів із м. Київ запрошує ознайомитись із двома експозиційними залами Музею, які розповідають про початок Другої світової війни, а також про бойові дії 1943 р. на території України, зокрема форсування р. Дніпро та битву за м. Київ. На другому поверсі головного корпусу (під монументом «Батьківщина-мати») відкриті до огляду два експозиційні зали.

«Експозиція першого з них оповідає про передумови та початок Другої світової війни. У другому залі показано, як завдяки неймовірним зусиллям і сотням тисяч жертв було форсовано р. Дніпро й витіснено гітлерівські війська з української столиці. Неосяжну трагедію та особистий героїзм солдатів і цивільних висвітлено на прикладі однієї з наймасштабніших військових операцій Другої світової війни»

6 листопада 1943 року радянські війська під час Київської наступальної операції визволили від німецько-фашистських загарбників столицю України, з боями форсувавши Дніпро. Тоді загинуло до 240 тисяч радянських солдатів і офіцерів, що зробило битву однією з найкривавіших баталій Другої світової війни. Таких втрат можна було б уникнути, якби не наказ Сталіна взяти Київ обов’язково до роковин «Великого Жовтня».

Читайте також: У столиці відкрито експозицію біля монументу Батьківщина-мати — на що подивитись?