Щоб зберегти червонокнижні рослини-первоцвіти, потрібно знищити систему їх продажу.

Про це написав на своїй сторінці в Facebook депутат Київради VIII скликання Костянтин Яловий.

«Шафран Гейфелів, Зозулині черевички, Любка дволиста, Білоцвітник весняний, Морозник кавказький та Підсніжник звичайний. Усі ці красиві назви належать первоцвітам – ранньоквітучим весняним рослинам, більшість з яких занесені до Червоної книги», – пише Костянтин Яловий.

За його словами, щороку навесні, особливо напередодні 8 березня, в Україні починається активна торгівля рідкісними квітами. Правоохоронці стверджують, що старенькі бабусі, які продають букетики первоцвітів біля метро – лише прикриття для злочинних угрупувань, які контролюють незаконний продаж квітів у містах.

«Масове збирання первоцвітів на продаж є основною причиною того, що ці рослини стали рідкісними. Відновлення їх у природі стає неможливим. Квіти найчастіше виривають разом із цибулинами, щоб подовжити їх «термін зберігання». Якщо рослини зрізають – це не краще. Пошкоджена рослина не може утворити насіння і розмножитися, хоча навіть одна стеблина з трьома квітками створює до 60 насінин», – пояснив політик.

Яловий впевнений, що знищення червонокнижних первоцвітів насамперед стимулюється попитом. Тому головним рішенням для збереження рідкісних видів є відмова від купівлі цих квітів.

Він додав, що закон передбачає грошове покарання для тих, хто знищує первоцвіти. За незаконну торгівлю рідкісними рослинами – до 1700 гривень штрафу. Ще стільки ж – за порушення благоустрою. Також компенсація до 62 гривень за кожну зірвану квітку. Але всі прекрасно розуміють, що адміністративні штрафи злочинців не зупинять. До того ж жоден штраф не може компенсувати знищення природи.

«У перший день весни хочу закликати усіх проявити активну позицію і не лише відмовитися від купівлі первоцвітів, але й зробити так, щоб відбити охоту наживи у браконьєрів. Потрібно реагувати на кожен випадок торгівлі рідкісними рослинами. Побачили «точку» з букетиками первоцвітів – одразу викликайте поліцію», – наголосив Костянтин Яловий.

Додаткова інформація та коментарі:
За телефоном: +380 97 937 86 22.
Електронна адреса: press.k.yaloviy@gmail.com.