Автор: Оксана Москаленко

Станом на 10 березня у світі було зареєстровано 114 595 випадків захворювання COVID-19, з них 64 046 (56,2%) осіб одужали. За межами Китаю зафіксовано 33 839 випадків у 115 країнах. Всесвітня організація охорони здоров’я повідомляє, що рівень смертності серед людей хворих на коронавірус, складає приблизно 3,4%.

На сьогодні у всіх країнах Європи, включаючи Україну, Білорусь, Польщу і Кіпр, зареєстровані випадки захворювання на коронавірус. Через велику кількість недужих з 9 березня всю Італію закрито на тритижневий карантин: виїжджати заборонено, в’їжджати – лише за переконливою нагальною потребою. Саме з Італії COVID-19  був завезений в Україну, принаймні про це свідчить офіційна інформація, що стосується першого випадку, зареєстрованого в Чернівцях.

Авіакомпанії світу переносять рейси та коригують розклад. МАУ не стала виключенням і пропонує безкоштовно перенести дату вильоту у будь-яку країну Європи у діапазоні 1-2 місяці.

Наразі карта світу з “гарячими коронавірусними точками” виглядає так:

Фото: NOAA

Ситуація з розповсюдженням вірусу погіршується, страждають не лише люди, але й світова економіка. 4 березня МВФ відкликав план розвитку економіки на 2020 рік, а також виділив 50 млрд доларів на боротьбу з епідемією, яка за прогнозами ВООЗ легко може перерости у пандемію.

Два штами COVID-19

Коронавірусна інфекція — гостре респіраторне захворювання, яке вражає дихальні шляхи та шлунково-кишковий тракт. За походженням коронавірус належить до зоонозної інфекції. Вважають, що джерелом збудника вірусу 2019-nCov стали кажани. Осередком хвороби на початку 2019 року стало місто Ухань, провінція Хубей, а вже 31 грудня влада Китаю проінформувала ВООЗ про спалах пневмонії невідомого походження.

Наразі є інформація про те, що коронавірус SARS-CoV-2, котрий викликає захворювання COVID-19, розділився на 2 штами: тип-L та тип-S. Тип S фіксували на початку епідемії, а потім він мутував у більш заразний та агресивний тип. Інфікування типом L складає близько 70% усіх випадків захворювання, лабораторно підтверджено, що можна захворіти на два типу одразу. Така ситуація може суттєво подовжити та ускладнити роботу вчених над вакциною проти коронавірусної інфекції.

Наразі інфекція вирвалася з Китаю та швидко шириться світом і, припускають, що пік епідемії не вдасться подолати в першому кварталі 2020 року. Хоча захворюваність на коронавірусну інфекцію в Китаї пішла на спад, за прогнозами ВООЗ через ймовірні спалахи в країнах Азії і Африки епідемія навряд чи вщухне навіть влітку.

Хто вразливіший?

Люди дуже чутливі до цієї інфекції,  хворіють усі вікові групи. Проте висока смертність спостерігається у людей похилого віку та у людей з хронічними захворюваннями (астма, діабет, хвороби серця). Найбільше вразливі до вірусної атаки люди від 49 до 56 років.

Діти також хворіють на коронавірусу інфекцію, є підтверджені випадки навіть серед новонароджених, але в цій віковій групі немає жодного летального випадку. За висновками медиків, діти легше переносять хворобу та швидше видужують. Вчені не можуть пояснити таку тенденцію, вважаючи, що так відбувається завдяки сильнішим імунним реакціям у дітей.

Нагадаємо, нещодавно Олексій Данілов, секретар РНБО України, зазначив, що “люди, які мають імунітет до кору, майже не хворіють на коронавірус”, проте офіційно експерти ще не підтвердили цієї інформації.

Популярні новини зараз

В одному з районів столиці загасили настільки сильну пожежу, що її було видно з різних районів міста

Вбивство підлітка в столичному фунікулері — не відпускали додому, підозрюваний перебуває в СІЗО

На війні загинув пілот Мі-8, Віталій Пляка, що прорвався в оточений Маріуполь та зміг повернутись

Вбивство у фунікулері Києва — стало відомо, де працював нападник

Показати ще

Коронавірус VS грип: що небезпечніше

Епідеміологи стверджують, що коронавірус та грип нічим не відрізняються, мають схожу клінічну картину та однакові ускладнення. Але від сезонного грипу щороку помирає не більше 2% людей, а від коронавірусу вже померли – 3,4%, це втричі більше. Про це на брифінгу повідомив генеральний директор ВООЗ Тедрос Гебрейєсус. Враховуючи статистику, можна вважати коронавірус загрозою набагато серйознішою.

Чи готова Україна до зустрічі з хворобою

На минулого тижня в Україні було зафіксовано перший випадок захворювання на коронавірус. Це мешканець Чернівців, який тільки-но повернувся з Італії. Інші підозри на коронавірусну інфекцію лабораторно не підтвердилися. Влада стверджує, що МОЗ на усіх рівнях готові до зустрічі з хворобою, яка швидко розповсюджується світом, але натомість люди піддаються паніці та скуповують маски.

Варто зазначити, що здоровій людині маска не потрібна, особливо на вулиці. Експерти з США взагалі стверджують, що респіраторна маска в жодному разі не допоможе і чоловікам із довгою та широкою бородою чи вусами, адже вона виходить за межі респіратора.

Фото: twitter/klgthomas

Уряд запевняє, що Україна готова до спалаху хворобі, але на практиці все інакше. В Україні практично немає швидких тестів на виявлення хвороби (крім столиці, прикордонних міст та міст-мільйонників), немає спеціальних захисних костюмів для медиків, тощо. Крім того, епідеміологи говорять про те, що до інфекції, яка так швидко шириться світом, в принципі важко підготуватися.

Після першого випадку захворювання влада почала вживати запобіжні заходи на місцевому рівні. У Чернівцях закрито усі навчальні заклади та існує заборона на проведення будь-яких масових заходів з 6 по 22 березня. Крім того, скасували масові заходи у Сумах і Житомирі, а столична влада зобов’язала вихователів дитячих садків та шкіл щоранку вимірювати дітям температуру. Також температуру міряють в аеропортах, але, на думку ВООЗ, це неефективно, адже людина може перебувати в інкубаційному періоді та ще не мати ознак хвороб або ж за допомогою жарознижувальних препаратів температуру до прильоту.

Уникнення великих скупчень людей, дезінфекція громадського транспорту, підвищена готовність медичних закладів та лікарів до можливого розповсюдження хвороби — ось основні міри протидії інфекції в країні.

Виявити коронавірусну інфекцію без тест-систем та лабораторного підтвердження неможливо, тому, на думку деяких лікарів, коронавірус з’явився в Україні раніше, ніж перший випадок був офіційно підтверджений.

Як вберегтися від інфекції: важливі поради

Не варто піддаватися паніці, краще подумати про те, як кожен може зарадити розповсюдженню небезпечної хвороби.

МОЗ опублікувало поради людям, які нещодавно подорожували Європою.  Певною мірою вони розраховані на свідомість громадян, які мають уникати соціальних контактів та самоізолюватися  на карантин у власній квартирі, протягом щонайменше 14 днів.

Якщо ж з’явилися ознаки ГРВІ (підвищення температури, сухий кашель, утруднене дихання, кон’юнктивіт, тощо) треба терміново викликати лікаря додому. Не варто йти у лікарню, адже можна заразити ще більшу кількість людей.

Фото: МОЗ

Як уникнути ризику за рекомендаціями ВООЗ

Як запобігти розповсюдженню хвороби:

  • ретельно стежте за станом свого здоров’я:
  • мити руки (після вулиці, після туалету, перед вживанням їжі, якщо руки забруднилися);
  • якщо немає можливості вимити руки, користуйтеся антисептиками із вмістом спирту не менше 60%, інші — неефективні.
  • регулярно провітрюйте приміщення, дихайте свіжим повітрям та більше гуляйте.
  • якщо ви захворіли, сидіть в дома, не відвідуйте людних місць та терміново викликайте сімейного лікаря.

Чого робити не варто:

  • не потрібно носити респіраторні маски, особливо якщо ви на вулиці та здорові;
  • не варто вживати імуномодулятори та імуностимулятори;
  • не потрібно пити антибіотики, адже вони не можуть вберегти від вірусів.

Італійці, країна яких відсьогодні зачинена на в’їзд і виїзд, підсумували всі поради на щодень у зворушливому відео:

https://www.facebook.com/natalia.dereznichenko/videos/2903951236309837/UzpfSTEwMDAwMTIxNDQzOTI3MToyOTc3MTk5MDUyMzMwNTQ3/?fref=profile_friend_list&hc_location=friends_tab

Читайте також:

Все про COVID-19 в Україні: МОЗ запустило Telegram-канал “Коронавірус_інфо”

Чи готовий Київ до зустрічі із коронавірусом?

Через коронавірус закриють школи та скасують концерти: МОЗ