Люди мають думати, за кого голосують, говорить науковий співробітник Національного музею історії України 20-річний Роман Гондз. Проводить екскурсію виставкою “Музей виборчого трешу” (треш сміття, те, що викликає обурення. ГПУ). Її днями відкрили у Києві.

Квиток коштує 20 грн. Виставлені 194 експонати політичної агітації. Більшість принесли активісти руху “Чесно”. Решта з фондів музею. Також матеріали надсилали люди з областей.

 Цей експонат викликає сміх, Роман показує в’язану шапку Ігоря Шевченка, кандидата у президенти на минулих виборах. Він їздив на економічний форум у Давос. Там можна було в автоматі безкоштовно взяти шапку. Він узяв чотири, ще й хизувався цим у мережах.

За склом сірникова коробка з “Блоком Литвина”, відкривачка для пива “Янукович наш президент”, канцелярське приладдя, ручки, щоденники з екс-прем’єром Юлією Тимошенко.

Окремий стенд із “чорнухою” негативною інформа­цією, наклепами проти опонентів. На ньому плакат із тодішнім кандидатом у президенти Володимиром Зеленським і міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим. Обоє зображені вуличними хуліганами навприсядки. Віктор Ющенко у вигляді американського дядька Сема.

 Частиною продуктових наборів часто є алкоголь, екскурсовод показує київське шампанське із наліпленим на пляшку портретом колишнього мажоритарника Олексія Луцького, кагор від “регіоналів”. Поряд паски від нардепа Олександра Фельдмана “С праздником Светлой Пасхи! Фельдман”. За огорожею метровий бутафорний торт від нардепа Ігоря Кононенка. Торік десерт від його імені привозили виборцям села Залізне на Київщині.

Серед інших подарунків від мажоритарників прилад для вимірювання тиску від Олеся Довгого, таблетки від Олександра Третьякова, секонд-хенд від Руслана Сольвара, безкоштовний Wi-Fi і соціальна перукарня від Антона Яценка, макарони і олія від Дмитра Голубова.

Виставка триватиме до 10 серпня. У день тиші і виборів 2021 липня її закриють.