22 політичні партії оприлюднили звіти про витрати з виборчих фондів. Найбільше грошей на позачергові парламентські вибори пішло у “Слуги народу” 114,7 млн грн. Інші партії, що пройшли в парламент, задекларували: “Голос” 105,7 млн грн, “Європейська солідарність” 99,5 млн грн, “Батьківщина” 87,2 млн грн, “Опозиційна платформа За життя” 65,6 млн грн. Витрачали їх переважно на телевізійну рекламу.

 Під час цієї кампанії гроші були менш важливі, ніж на попередніх виборах. Ми побачили технології, що працюють без них. Підкуп не спрацював. На результат серйозно вплинула лише діяльність президента і партії “Слуга народу”. Участь цієї політсили перетасувала всі карти, каже політичний експерт 24-річний Богдан Бондаренко.

 У “Слуги народу” немає базового електорату виборців, які голосують за політичну силу за будь-яких умов. У решти партій ядерні електорати є сформовані за віком чи територією. Вони мобілізовували тільки свого виборця, не намагалися перетягнути голоси конкурентів. Тому “Слуга народу” й виграла.

 Традиційно гроші йшли на “засівання округів” тобто різну допомогу на межі підкупу. І на рекламу, говорить політолог 35-річний Петро Олещук.

 Далеко не все партії працюють офіційно. Ту ж “соціальну допомогу” ніхто світити не буде. Її видають виборцям через благодійні фонди. Вказані у звітах гроші невеликі. Кампанія передбачає значно більші витрати.

У “Слуги народу” ефективно використали рекламу. У Радикальної партії була стратегія, але вони не вписалися в нову політичну реальність. Свого часу Ляшко переміг за рахунок скандальних витівок. Обіцяв старих політиків притягнути до відповідальності, всіх покарати. Але не зробив. Тому суспільство почало шукати інших героїв.

У нас є закони, що визначають кампанія має оплачуватися з виборчих фондів. Але так не є багато витрат оплачують готівкою, неофіційно. Бо партії не можуть пояснити, звідки в них гроші. Ніхто з них не існує на членські внески.

Тому зараз актуальним є питання про покарання за політичну корупцію.

111 795 535 гривень Радикальна партія Олега Ляшка витратила на парламентську кампанію. Ця сума вказана у звіті партії, оприлюдненому на сайті ЦВК. На виборах політсила набрала 4,01% і не пройшла до Верховної Ради. Один голос обійшовся партії в 198 грн. На парламентських виборах 2014 року партію Ляшка підтримали 7,44% виборців, 22 депутати зайшли у Раду. Тоді на кампанію політсила витратила понад 73 млн грн.

Один голос “Слузі народу” обійшовся у 19 гривень

Комітет виборців визначив, у скільки кожній партії обійшовся голос виборця. Для цього додали офіційні витрати партії і співставили з кількістю набраних голосів. Що менше громадян підтримали політсилу то дорожче “коштував” голос.

“Слузі народу” кожен голос обійшовся у 19 грн, “Опозиційній платформі За життя” 34, “Батьківщині” 76, “Європейській солідарності” 88, “Голосу” 129 грн.

Серед партій, що брали участь у виборах, найдорожчим він став для об’єднання “Факел” із Білої Церкви 861 грн. Вони витратили 6,5 млн грн і набрали 7739 голосів. Найменше витратилася “Партії Шарія” 26 грн. Обидві не пройшли у парламент.

Популярні новини зараз

Художник-скульптор з Франції створив у Києві 5 скульптур червоного кольору. Де їх шукати?

У Києві затримали столичного блогера, якого пов'язують з Тищенком, зв'язках з рф та образі військових

Чому в столиці досі продовжує діяти обмеження на проїзд Південним мостом?

Білоцерківські байкери реставрують неробочі байки і роблять з них "Бандероцикл" для фронту

Показати ще

 Ми побачили скромні цифри політсил, каже 46-річний Олексій Кошель, голова Комітету виборців України. У звітах не зафіксована оплата працівникам виборчих штабів. Ідеться про сотні людей, залучених у вибори.