Причиною звільнення Смолій назвав політичний тиск.  Про це повідомляє сайт  Хрещатик.news з посиланням на пресслужбу Нацбанку.

«Протягом тривалого часу на Національний банк України здійснюється систематичний політичний тиск. Це унеможливлює ефективне виконання мною як Головою покладених на мене обов’язків керівництва діяльністю Національного банку та взаємодію з іншими державними органами. Своєю відставкою я прагну застерегти від подальших спроб підірвати інституційні основи центрального банку в Україні», – заявив Яків Смолій.

Вже сьогодні стало відомо, як на відставку голови Нацбанку відреагували Президент України, валютний ринок та МВФ.

Так, Володимир Зеленський вніс  до ВР проєкт постанови про звільнення Смолія Я. В. з посади Голови Національного банку України.

В пресслужбі Міжнародного валютного фонду відзначив здобутки Нацбанку під керівництвом Якова Смолія та наголосили, що очікують від його наступника  незалежність НБУ. Про це повідомляє Економічна правда з посиланням на пресслужбу МВФ.

“Ми зауважили заяву про звільнення, подану головою НБУ Смолієм. Під його керівництвом, в Україні будо досягнуто істотних звершень у забезпеченні цінової стабільності, що наочно продемонструвало ключову роль незалежного центрального банку у сучасній макроекономічній політиці.

Саме тому незалежність НБУ перебуває в центрі програми, що підтримується МВФ, і ця незалежність має бути забезпечена і наступником голови”, – повідомили в пресслужбі МВФ.

Після заяви про відставку, курс валют різко підскочив, так  сьогодні міжбанк відкрився подорожчанням долара с позначками 27,18-27,23.

При цьому Нацбанк продав 100 млн, котирування відійшли до позначки 27,21.

Нагадаємо, проти Смолія і Рожкової біля Нацбанку мітингували «помаранчеві жилети»

Бажаєте дізнаватися новини столиці першими? Підписуйтесь на наш телеграм-канал  – тільки актуальні новини Києва!

Читайте також:

Відставка Смолія та повернення грошей вкладникам: біля НБУ триває мітинг

Популярні новини зараз

У столиці показали автоматизований магазин без людей

Поліцейський забезпечував супровід автівкам, що здійснювали вивезення незаконно-зрубаної деревини з Чорнобиля

Мер Гамбурга прибув до Києва

Ректора КНУ ім. Т.Шевченка підозрюють у розкраданні коштів — створено петицію з вимогою звільнити та притягнути до відповідальності

Показати ще

Данилюк: МВФ незадоволений ситуацією з Приватбанком