Колишній секретар Ради національної безпеки та оборони Олександр Данилюк пішов у відставку через “неправильну” ситуацію із Приватбанком, націоналізацію якого можуть скасувати.

“Це одна з проблем. Сподіваюсь, що моє рішення буде сприяти тому, що ми уникнемо неправильних рішень в процесі Приватбанку. Думаю, що це було почуто як всередині України, так і зовні”, сказав Данилюк у коментарі ВВС News Україна.

Йдеться про можливе скасування націоналізації.

“Це дуже небезпечне рішення, яке посилає сигнал, що олігархи тримають владу, вони впливають на державні інституції. Це також буде червоне світло для нашої взаємодії з МВФ”, наголосив екс-секретар РНБО.

Данилюк також виступив проти перемовин з колишніми власниками Приватбанку, зокрема з Ігорем Коломойським.

“Я не розумію, про який компроміс може йтися. Якщо вони включають в себе виплату певної компенсації, тоді це називається не компроміс, а здача інтересів”, сказав він.

Екс-секретар РНБО додав, якщо влада проігнорує його застереження, “то українцям треба хвилюватись”.

За декілька днів до виборів президента суди ухвалили одразу три рішення на користь колишнього власника Приватбанку Ігоря Коломойського.

18 квітня Окружний адміністративний суд Києва задовольнив позов олігарха Ігоря Коломойського до Національного банку України та Кабінету міністрів України щодо неправомірності націоналізації Приватбанку.

Пізніше скасував рішення Нацбанку щодо визначення переліку пов’язаних з банком осіб.

20 квітня Печерський суд Києва скасував майнову поруку Коломойського за кредитами, які Національний банк видав Приватбанку у 2013 році. Загальна сума цих кредитів складає 9,2 мільярда гривень. Згодом Коломойський подав 5 позовів про скасування своїх боргів.

1 жовтня, суд про повернення акцій Приватбанку Коломойському повторно перенесли.