Біля оновленого входу до столичного зоопарку з’явились нові фігури жирафа та зубра, незабаром додасться скульптурна композиція левів. Про це повідомляє сайт Хрещатик.news з посиланням на пресслужбу Київського зоопарку.

В пресслужбі зоосаду розповіли, що буде зі старими скульптурами лева та зубра, які прикрашали вхід багато років поспіль.

«Фігури зубра та левів були виготовлені понад 50 років тому ще за радянських часів відомим київським скульптором-анімалістом Юрієм Рубаном з бетону. На жаль, цей матеріал виявився недостатньо стійким і з часом піддався руйнуванню. Через що скульптури декілька разів ремонтували, в тому числі без участі самого автора. В результаті цього славетні витвори втратили свою автентичність. Останньою спробою врятувати пам’ятники було виготовлення мідного покриття, яке захистило бетон від остаточної руйнації, – йдеться в повідомленні.

В пресслужбі додали, що з питань відновлення композиції звернулись до доньки відомого скульптора – заслуженого художника України, скульпторки Олександри Рубан – не випадково.

«Саме їй належать авторські права та саме в неї зберігаються креслення та моделі первинного задуму великого митця – Юрія Рубана», – повідомили в зоопарку.

Та додали, що багаторічна корозія та невдалі спроби ремонту, на жаль, не тільки змінили зовнішній вигляд старих скульптур, але й призвели до їх аварійного стану.

Саме тому, за словами Олександри, старі фігури не мають шансу на відновлення. «Більш того, вони можуть скоро просто розсипатись, що і підтвердилось під час перенесення».

В зоопарку розповіли, що вдалось демонтувати обидві композиції зберігши їх мідну обшивку. Тепер розглядається питання щодо можливості їх відтворення.

Нагадаємо, у нового входу в зоопарк поставили нового зубра (відео)

Бажаєте дізнаватися новини столиці першими? Підписуйтесь на наш телеграм-канал  – тільки актуальні новини Києва!

Читайте також:

Лева та зубра приберуть: у Київському зоопарку демонтують центральний вхід

Київський зоопарк відбудовується за кращими європейськими стандартами: КМДА

Популярні новини зараз

У Києві планували витратити ₴0,7 млн та встановити 3D-конструкцію до Дня Європи - тендер

СБУ затримала агентурну групу фсб, яка готувала ракетні удари по Київській телевежі та ТЕЦ

У Києві змінено деякі маршрути тролейбусів та автобусів

На Одеській трасі під Києвом навесні 2024 планують відкрити новий ТРЦ

Показати ще