Президент США Джо Байден прибув у Київ з неанонсованим візитом. Це перша поїздка американського лідера в Україну з початку його каденції.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на журналіста Bild Юліана Рьопке.

“Байден у Києві. Місто, яке мало бути під контролем Росії 360 днів. Який сильний знак диктатору Путіну”, – повідомив журналіст.

Зазначимо, що офіційного підтвердження цієї інформації з боку України чи США поки що немає.

Цей візит в Україну став першим для Байдена в ролі президента. Однак варто зазначити, що Байден шість разів приїжджав в Україну, коли обіймав посаду віце-президента США: у липні 2009-го, березні, червні й листопаді 2014-го, грудні 2015-го, січні 2017-го.

Байден вирішив відвідати Європу напередодні річниці варварського повномасштабного вторгнення Росії на територію України на початку лютого. Планувалося, що він відвідає Польщу, де зустрінеться з польським лідером Анджеєм Дудою, а також візьме участь у засіданні Бухарестської дев’ятки.

Крім того, Байден має виступити у Варшаві з заявою, яку присвятить річниці вторгнення РФ до України. Зокрема, у своїй заяві американський лідер планує послати чіткий сигнал російському диктатору Володимиру Путіну та народу Росії.

Ще 15 лютого польське видання Dziennik Gazeta Prawna повідомило з посиланням на джерела, що український президент Володимир Зеленський може зустрітися з Байденом у Польщі. Однак ані Білий дім, ані Офіс президента України цю інформацію не підтвердили.

Водночас представник Білого дому Джон Кірбі виключав, що Байден під час поїздки до Польщі може відвідати України чи якусь іншу країну.