Мер Києва Віталій Кличко в ефірі “24 каналу” заявив, парламентарі врахували тільки частину правок і зауважень Асоціації міст України (АМУ) до закону № 3275 щодо заходів із забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку із коронавірусом. Про це повідомляє сайт Хрещатик.news з посиланням на пресслужбу КМДА.

За словами мера, не врахували багато пропозицій місцевих громад, через що вони зазнають значні недоотримання коштів.

«Цей законопроєкт – дискримінаційний. Це – грабунок місцевих бюджетів. Так, частину наших правок врахували, але все ж багато пропозицій не було взято до уваги. А це означає, що знову будуть значні недоотримання коштів місцевими громадами», – сказав Віталій Кличко.

Кличко наголосив, що він, як голова Асоціації міст України, а також мери ще 22 міст підписали і спрямували звернення до Президента, Прем’єр-міністра та Верховної Ради України не ухвалювати цей законопроєкт до його доопрацювання та врахування пропозицій АМУ.

Але депутати не дослухалися до вимог місцевих громад, ухваливши законопроєкт, в якому створили несправедливі умови для бізнесу та забезпечили окремому великому бізнесу надприбутки за рахунок податків до бюджетів усіх рівнів.

За словами Кличка вже запроваджені зміни в податковому законодавстві та заходи з обмеження діяльності деяких суб’єктів господарювання місцеві бюджети матимуть втрати щонайменше 15,6 млрд грн.

Так, тільки в столиці втрати бюджету в умовах боротьби з коронавірусом становитимуть близько 1,6 млрд грн.

«А через схвалення законопроєкту № 3275, у громад не буде коштів на зарплати медикам, вчителям, соцпрацівникам, вихователям, працівникам транспорту і ЖКГ», – повідомив мер.

«Сьогодні мери інших міст ставлять мені питання, а як нам далі жити в таких умовах? На сьогоднішній день боротьба з коронаврісуом у першу чергу лежить на плечах мерів міст. До нас звертаються з вимогою надати обладнання, тести, маски. Це великі витрати! А в нас ще й забирають гроші», – додав Кличко.

Мер Києва повідомив, що АМУ пропонувала замість повного звільнення бізнесу (того, що працює і не працює) від сплати податку на землю та на нерухомість надати відтермінування відповідних сплат для непрацюючого бізнесу на березень-квітень, а також надати можливість місцевому самоврядуванню ухвалювати рішення про перегляд податкових ставок по всім видам місцевих податків і зборів для підтримки того бізнесу, що через карантин поніс найбільші втрати.

«Натомість парламент схвалив половинчасті рішення. Зокрема, надав і працюючому і непрацюючому бізнесу відстрочку по сплаті податку на землю і нерухомість на квітень. Та надав можливість місцевому самоврядуванню приймати рішення про перегляд ставок лише по єдиному податку. І позбавив у березні громадян коштів від оренди паїв – забезпечивши прибутки агрохолдингам», – зазначив Кличко.

Нагадаємо, Кличко розкритикував поселення людей на обсервацію в готель Козацький

Бажаєте дізнаватися новини столиці першими? Підписуйтесь на наш телеграм-канал  – тільки актуальні новини Києва!

Популярні новини зараз

У столиці відкрили меморіал пам’яті загиблим нацгвардійцям

Київський притулок для тварин просить допомогти заспокоїти собак після обстрілу

Впала у дворі житлового будинку. У Шевченківському районі Києва вилучили бойову частину ракети — відео

Стала відома зарплата міського голови Києва та його заступників

Показати ще

Читайте також:

Про обсервацію, лікарів та коронавірус: прес-брифінг Кличка (наживо)

В’їзди і виїзди зі столиці не закриті, але контролюються: Кличко