6 жовтня 1975 року на переповненому “Республіканському стадіоні” відбулася одна з найвидатніших перемог київського “Динамо”. Тріумфальний сезон 1974-1975, в якому біло-сині здобули Кубок володарів кубків і чемпіонство СРСР, увінчався родзинкою – Суперкубком УЄФА.

Суперкубок УЄФА 1975 року був розіграний у двоматчовому двобої між переможцем Кубка європейських чемпіонів 1974-1975 «Баварією» (Мюнхен) та переможцем Кубка Кубків УЄФА 1974-1975 «Динамо» (Київ).

Після сенсаційного виграшу “Динамо” у “Баварії” в Мюнхені в першому поєдинку з рахунком 1:0, вдома кияни під керівництвом Валерія Лобановського та Олега Базилевича переконливо довели справу до загальної перемоги 3:0 за підсумком двох матчів.

Усі три м’ячі забив Олег Блохін.

Мюнхенська сенсація

«Баварія» до двоматчевого протистояння з київським «Динамо» була у ранзі беззаперечного фаворита, проте кияни, за допомогою майбутнього володаря «Золотого м’яча» Олега Блохіна, піднесли німцям сюрприз.

Саме Блохін зробив результат на Олімпіаштадіоні, випередивши практично всю зоряну оборону мюнхенців і забивши на 66-й хвилині єдиний у цій зустрічі гол.

Олег Блохін згадує: “Володя Онищенко не виступав в цій зустрічі через травму. У перерві він підійшов до мене і каже: бачиш, як матч складається, ризикуй, візьми гру на себе. Засіла ця думка у мене міцно в голові, думав про це весь час, і ось момент підвернувся. Як обійшов чотирьох? Діяв, скоріше, інтуїтивно. Вже потім, переглядаючи телевізійний запис, побачив, як все вийшло здорово”.

Київський Суперкубок

Другий поєдинок викликав у столиці України небачений ажіотаж. До дирекції головної спортивної арени країни надійшло заявок на 600 тисяч квитків. Всього у той день стадіон зміг вмістити 102 тисячі глядачів.

До матчу було виготовлено кілька варіантів пам’ятних значків, кольорові програмки. Уперше до Києва завітав президент УЄФА італієць Артеміо Франкі.

Олег Блохін двічі засмутив воротаря “Баварії” Зеппа Майера: “Блохін отримує довгу передачу з глибини оборони, ривком йде від Шварценбека і на 40-й хвилині посилає м’яч в сітку повз німецького воротаря Майера – 1: 0”.

“На 53-й хвилині Блохін один рветься до воріт , хоча перед ним щит з п’яти захисників. Їм вдається зупинити нашого форварда лише… збивши його з ніг. Баварці вибудовують стінку в штрафному майданчику, але вона виявляється “дірявою”. Блохін зі штрафного удару забиває другий м’яч!”.

За матеріалами сайтів fcdynamo.kiev.ua, Вікіпедії.

Популярні новини зараз

Аеропорт "Київ" знаходиться у абсолютно непридатному, з точки зору військових, для використання стані - Голова Ради директорів

Жінка в одному з підвалів Києва відшукала змію у відрі, однак рятувальники, що приїхали на місце дуже здивувались знахідці

У столиці призначено т.в.о. ректора Національного авіаційного університету (НАУ)

Командувач Об'єднаних сил ЗСУ зустрівся з МВГ, яка за останній час знищила ракету Х-101 та "шахед"

Показати ще

Нагадаємо, 30% від місткості стадіонів: У Києві на футбольні матчі пускатимуть уболівальників

Читайте також:

На території заводу Арсенал облаштують футбольне поле та побудують академію

Замість басейну біля Олімпійського стадіону побудують розкішний ЖК