Вперше столиця України у рамках акції 24 Hours of Reality вітала експертів команди Альберта Гора – лідера боротьби проти глобального потепління. Вони не лише ознайомили киян з причинами і симптомами кліматичних змін, але й переконали присутніх, що їм можна успішно протистояти.

Відверта розмова про важливе

Світова екологічна криза – явище, про яке багато говорять в розвинених країнах, але дуже мало в Україні. Фактично тема глобального потепління  відсутня в нашому порядку денному або відсунута кудись на периферію громадських дискусій. Поки світ б’є тривогу, ми чомусь сподіваємося, що нас потепління обійде стороною.

Проте цього року країна уперше опинилася в контексті світових дискусій відносно планетарних змін клімату. Україна приєдналася до глобальної акції 24 Hours of Reality (“24 години реальності”). Її ініціатор – колишній віце-президент США в адміністрації Била Клінтона і лауреат Нобелівської премії миру Альберт Гор. Він стояв у витоків сучасного екологічного руху – саме він провів перші слухання в Конгресі США з цього питання, у 1976 році. На його рахунку безліч ініціатив, міжнародних форумів, масштабних громадських акцій, наукових досліджень.

Фото: Ділова столиця

24 Hours of Reality – це незвичайний формат глобальної розмови про кліматичну кризу. 20-21 листопада в 80-ти країнах і 50-ти штатах США пройшли конференції, де експерти команди Альберта Гора знайомили людей з фактами про глобальне потепління, причинами цього явища, а також можливими його наслідками. Але головне – вони обговорювали шляхи попередження катастрофи спільними зусиллями соціально активних небайдужих людей.

У 2019 році, завдяки зусиллям голови екологічної комісії Київради Костянтина Ялового, експерти команди Альберта Гора вперше відвідали нашу країну. Сам ініціатор приєднання України до 24 Hours of Reality пояснює це просто: ми не зможемо ізолюватися від глобальних процесів і повинні разом з цивілізованим світом протистояти загрозі.

“В Україні не часто говорять про зміну клімату і глобальне потепління. Ми мало це відчуваємо, адже у нас немає океанічного берега як у США і Японії, у нас не затоплює міста, як в Майями або Венеції, у нас не висихають озера, як озеро Чад в Африці. Але насправді багато процесів, пов’язаних з глобальним потеплінням, ми можемо сьогодні спостерігати і в Україні. Наприклад, аномальні зими і осені, потужні снігопади (як в 2013-му), або торішні зливи, смерчі в Запорізькій і Житомирській областях, висихання колодязів в селах, засиллі кліщів в міських парках. Перелік можна продовжувати довго. Для мене очевидно, що від стану планетарної екології залежать життя людей – наші життя, життя наших дітей, онуків, рідних і близьких. І я хочу, щоб наша спільна домівка була комфортною для майбутніх поколінь”,  – говорить Костянтин Яловий.

Фото: Ділова столиця

20 листопада кияни мали унікальну можливість побувати на зустрічі з Янной Бадет і Філіпом Ракетичем – експертами команди Альберта Гора. Янна Бадет – вчений-еколог, фахівець в області залучення громадськості і планування планомірного розвитку. За її плечима 16 років досвіду з консультування урядових установ, муніципалітетів, приватних компаній в США і Німеччині. Філіп Ракетич – фахівець з екологічного права, доцент Університету ім. Ґете у Франкфурті-на-Майні.

Нові загрози

За словами Янни Бадет, з 1880 по 2018 роки загальносвітова температура піднялася вище середньої на один градус.

“18 з 19 найспекотніших років за весь час спостережень зафіксовані після 2001 року, а п’ять з них – це останні п’ять років. У нинішнє літо температура повітря у Франції сягнула 46°C. Світовий рекорд спекотних температур продемонстрували Індія, Японія, Австралія. У 2018 році були зафіксовані аж 224 температурні рекорди. Навіть у таких місцях, як Сибір (33,8°C). У Арктиці температура на 25 градусів перевищила норму. Це значно впливає на рух повітряних і океанічних течій”, – стверджує експерт.

Головні причини тривожних тенденцій – викиди парникових газів через горіння нафти, природного газу і вугілля.

“Людство щодоби випльовує в небо 110 млн тон техногенного забруднення. Зі збільшенням концентрації СО² , в атмосфері затримується все більше вихідного інфрачервоного випромінювання. Витоки парникових газів – сільське господарство, промисловість, транспорт, зникнення лісів. Найбільшим джерелом забруднення, що спричиняє глобальне потепління, є використання викопного палива. Природа на це відповідає таненням льодовиків”, – зазначає Янна Бадет.

Костянтин Яловий, в свою чергу, впевнений, що всі ці явища вже завтра можуть боляче вдарити по Україні.

“Сьогодні все ніби то гаразд. Але, за даними Українського гідрометеорологічного інституту НАН України, темпи підвищення температури в нашій країні за останні 30 років – найшвидші у світі. Дослідження Вищої технічної школи Цюриха демонструє, що через 30 років в Києві буде спекотніше на 6,5 градусів, і ми житимемо в тих самих умовах, в яких сьогодні живе столиця Австралії Канберра. Центр екологічних ініціатив “Екодія” прогнозує, що через підвищення рівня Чорного і Азовського морів 34 міста на півдні країни частково зануряться під воду. Під загрозою опиняться деякі галузі економіки, наприклад, сільське господарство”, – підкреслює Яловий.

Популярні новини зараз

У Києві прощаються із українським письменником та видавцем Дмитром Капрановим

У Києві правоохоронці затримали чоловіка, який жорстко побив охоронця супермаркету через зауваження

Вбитий у київському фунікулері хлопець був учнем 10-го класу та займався футболом

У Київраді чотири нові депутати — депутата-втікача Трубіцина і підозрювану у ДТП Ар'єву замінили екс-очільниця МОЗ та депутат-багач від БПП

Показати ще
Фото: Ділова столиця

Експерти команди Альберта Гора звертають увагу, що зміни клімату несуть поточні загрози і саме зараз негативно впливають на здоров’я мільйонів людей. Теплові хвилі викликають зневоднення організму, погіршення якості повітря спричиняє численні хвороби, зростають ареали комах, що поширюють небезпечні захворювання, екстремальна погода щорічно збирає свої страшні жнива.

“Таким чином світ скоро житиме в абсолютно іншій кліматичній реальності, – стверджує Костянтин Яловий. – Це змінить економіку всіх країн, перебудує світовий лад. Чим глибше наше суспільство інтегрується у світову дискусію про зміни клімату, тим краще. 24 Hours of Reality став першим важливим кроком в цьому напрямку”.

Світ має протистояти

Янна Бадет і Філіп Ракетич поставили перед своїми українськими слухачами три фундаментальні питання:

  •  чи повинні ми змінитися?
  • чи можемо ми змінитися?
  • чи змінимося ми?

На всі три з них у фіналі вони дали позитивні відповіді. Повинні змінитися, тому що піклуємося про майбутнє тих, кого любимо. Можемо змінитися, адже в наших руках є методи вирішення проблеми. Ми змінимося, тому що багато людей і країн вже йдуть цим шляхом та надихають своїм прикладом.

Фото: Ділова столиця

Як відомо, у кінці 2015 року 195 країн в Парижі підписали угоду про скорочення викидів CO² в атмосферу, аби не допустити зростання середньої температури по планеті більше ніж на 2°C порівняно з ХІХ ст. Україна однією з перших ратифікувала цей документ.

Минулого року Міжурядова група експертів по зміні клімату забила на сполох – щоб утримати до кінця століття приріст глобальної середньої температури на рівні нижче 1,5 °C, необхідно до 2030 р. скоротити викиди двоокису вуглецю на 45%. Проте рішучі політичні кроки, які дозволять скоротити викиди CO², необхідно прийняти вже до кінця 2020 р. Ці кроки мають здійснити не лише такі великі країни, як США, Німеччина або Китай, але й Україна.

“У Climate Change Performance Index-2019 наша країна займає почесне 18-е місце між Португалією і Люксембургом. Це не означає, що у нас ідеальна екологія. Просто економічний спад автоматично зменшив викиди промисловості в атмосферу. Той самий рейтинг визначив кліматичну політику нашої країни як неамбітну на тлі середньої загальносвітової політики у сфері екології. Тому зараз важливо переглянути наші цілі у рамках Паризької угоди, враховуючи сьогоднішні економічні реалії”, – впевнений Костянтин Яловий.

Фото: Ділова столиця

Проект 24 Hours of Reality, що успішно дебютував в Україні, має вивести екологічну дискусію на новий рівень, при якому  висловлювання політичної верхівки про зміни клімату вимагатимуться суспільством.

У світі так і відбувається. Ініціатор і натхненник “24 годин реальності” Альберт Гор налаштований рішуче.

“Нам треба навести лад. Зміни не стануться досить швидко, якщо ми не змінимо політику. Аби  змінити політику, нам доведеться змінити наших політиків”, – стверджує лідер світового руху проти глобального потепління.

За матеріалами “Ділової столиці”

Читайте також:

В Києві запустили електронний реєстр парків і скверів

Кайфуй, кохай, клімат захищай – Києвом йде міжнародний кліматичний марш

G7 втратила солідарність у ставленні до Росії — Клімкін